OTVARANJE JUBILARNE SEZONE BEOGRADSKE FILHARMONIJE POSVEĆENO TASOVCU: Više od 150 umetnika, a izvodi se šampion među simfonijama
Foto: Zorana Jevtić

Spektakl

OTVARANJE JUBILARNE SEZONE BEOGRADSKE FILHARMONIJE POSVEĆENO TASOVCU: Više od 150 umetnika, a izvodi se šampion među simfonijama

Kultura -

Najsvečaniju sezonu do sada, posvećenu stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija otvara zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 15. septembra na Kolarcu. Pod sloganom “Zauvek”, veliki jubilej će proslavljati na svakom koncertu od septembra do juna, a prvi u sezoni Filharmonija posvećuje voljenom Ivanu Tasovcu, uvek i zauvek.

Baš kao što bi Tasovac želeo, koncertno slavlje u sezoni 2023/24 Beogradska filharmonija počinje megalomanski, sa najdužom simfonijom u standardnom koncertnom repertoaru - čuvenom Malerovom broj 3. Orkestar u velikom stilu ulazi u drugi vek postojanja sa više od 150 učesnika na bini Kolarca u izvođenju grandioznog dela, a filharmoničarima se pridružuju ženski hor Collegium musicum, dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

Gabrijel Felc
foto: Marko Đoković

Osvedočenom specijalisti za Malera, šefu-dirigentu Gabrijelu Felcu ovo će biti šesta simfonija koju izvodi sa Beogradskom filharmonijom, sa ambicijom da zajednički zaokruže svih devet iz Malerovog opusa.

“Malerova Treća je zaista šampion među simfonijama. Izvodimo 100 minuta muzike – taman za svih 100 godina orkestra. Pogotovo se radujem ponovnom susretu sa beogradskom publikom jer sam dirigovao u mnogim gradovima po celom svetu, a publika Beogradske filharmonije je apsolutno najposebnija. Ona deli sa nama ogromni entuzijazam i sa velikom pažnjom prati izvođenje našeg orkestra, što je zaista neprocenjivo”, rekao je Gabrijel Felc.

Beogradska Filharmonija
foto: promo/Beogradska filharmonija

U anketi Muzičkog magazina Bi-Bi-Si-ja sprovedenoj među dirigentima, Malerova Treća je izglasana za jednu od deset najboljih simfonija svih vremena. Za svečano otvaranje filharmonijske sezone i izvođenje ovog monumentalnog dela vlada ogromno interesovanje, pa Filharmonija uvodi karate za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Kurir.rs

Bonus video:

03:22

UŽIVAM KAD SE SETIM ODRASTANJA NA DORĆOLU! Tasovac se setio odlaska na 1. koncert i svoje reakcije na Betovena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track