ZAŠTO SU NEKE SCENE IZBAČENE IZ "BOLJEG ŽIVOTA" POSLE SAMO JEDNOG EMITOVANJA? Misterija oko omiljene srpske serije i dalje traje
Foto: Promo

ko bi rekao

ZAŠTO SU NEKE SCENE IZBAČENE IZ "BOLJEG ŽIVOTA" POSLE SAMO JEDNOG EMITOVANJA? Misterija oko omiljene srpske serije i dalje traje

Kultura -

Serija “Bolji život” po mnogo čemu je kultna.

Osim što u njoj možete videti plejadu naših najboljih glumaca krajem ‘80-ih godina prošlog veka, reč je i o jednoj od najrepriziranijih serija na Javnom servisu koja, svejedno, svaki put privuče veliki broj gledalaca.

Bolji život
foto: Ustupljene fotografije

Po broju epizoda (82, plus film, plus novogodišnji specijal), “Bolji život” je najduža jugoslovenska serija. Prvi ciklus/sezona imao je 47 epizoda, dok je drugi počeo istoimenim filmom koji je pratilo još 35 epizoda, piše Istorijski Zabavnik.

Upravo je za prvi deo ove kultne serije, emitovan 1987/88 godine, vezana i jedna, nikada objašnjena misterija - premontiravanje ciklusa. Naime, originalno su emotovane epizode koje su imale mnogo više scena, pa samim tim i epizoda (navodno čak 52).

Bolji život
foto: Printscreen

Šta je sve izbačeno do danas je nepoznato, a već prva repriza “Boljeg života”, sredinom devedesetih godina, bila je premontirana i skraćena verzija.

O ovome se dosta pričalo. Serija je od starta bila jako gledana i mnogi su se sećali scena kojih jednostavno posle nije bilo, ali je definitivna potvrda ovoga došla tek u prvim decenijama 21. veka kada se na internetu pojavio snimak sa video kasete dela 22. epizode koji je sadržao izbačenu scenu - posetu sekretarice Dare Brankoviću i njegovoj deci.

Oni koji se sećaju prvog emitovanja kažu da je takvih scena bilo još! Ako je verovati ovim sećanjima obrisan je i deo kada Macola pozajmljuje ujka Kosti novac na groblju, kada Aleksandar Popadić daje otkaz u preduzeću, kada Branković sa decom ide da prosi Daru…

Pouzdano se zna da je premontiravanje dovelo do toga da su iz serije u potpunosti isključeni neki likovi - na primer, Luce, Brankovićeva supruga koju je tumačila Melita Bihali.

I uvodna špica serije bila je inicijalno drugačija, ali originalna do sada nije pronađena, pa je nepoznato u kojoj meri je promenjena. Na internetu je moguće pronaći sećanja gledalaca koji tvrde da je muzički aranžman bio na klaviru, a ne na saksofonu, kao i da je samo zajednička slika porodice Popadić na špici bila u boji, a da su ostale bile crno-bele i prikazivale Gigu i Emiliju iz mlađih dana i da su u pitanju bile fotografije koje je u seriji moguće videti u njihovoj spavaćoj sobi.

Još uvek se spekuliše zašto je ovo urađeno. Mnogi pominju činjenicu da su najviše stradale scene sa Čkaljom (tumači lik Brankovića), da je tu i politika “umešala prste”, ali istina je da se RTS nikada nije zvanično oglasio ovim povodom. Veruje se da originalni zapis ne postoji u arhivi ove televizije i da je zato još neku scenu eventualno moguće pronaći samo kod gledalaca koji su snimali prvo emitovanje na VHS kasete.

(Kurir.rs/Istorijski zabavnik)

Bonus video:

01:08

ANDRIJA MILOŠEVIĆ O ŽIVOTU: Majka je skupljala novac šest meseci da bi mi kupila duksericu, čuvao sam ovce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track