SVE SPREMNO ZA 55. BEMUS: Beogradske muzičke svečanosti okupiće ponovo najveće zvezde klasične muzike iz zemlje i inostranstva
Foto: Dragana Udovičić

ne propustite

SVE SPREMNO ZA 55. BEMUS: Beogradske muzičke svečanosti okupiće ponovo najveće zvezde klasične muzike iz zemlje i inostranstva

Kultura -

Ponovo u svom tradicionalnom, oktobarskom terminu, 55. Beogradske muzičke svečanosti predstavljaju zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva. 55. BEMUS održaće se od 8. do 22. oktobra 2023. godine.

Festival otvara gala koncert posvećen stotoj godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Najlepše operske arije i duete interpretiraju grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

Najdžel Kenedi
foto: Warner Music

Među vrhuncima ovogodišnjeg BEMUS-a svakako su dva koncerta slavnog violiniste Najdžela Kenedija, koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u celosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha. Dve uzastopne večeri na Kolarcu garantuju nezaboravan doživljaj!

Omiljeni ruski pijanista Boris Berezovski priređuje resital kojim će, između ostalog, obeležiti i stotu godišnjicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe „Bluz doktors“.

Boris Berzovski
foto: Promo, BEMUS

Priznati violinista Roman Simović, nastupa kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu posvećenom muzici Dmitrija Šostakoviča. Ovim koncertom diriguje umetnički direktor BEMUS-a Bojan Suđić, baš kao i koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, na kome se izvodi Verdijev Rekvijem.

Kao solisti u ovom remek-delu romantizma nastupaju sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić. Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste u Bramsovom koncertu u De-duru.

Program 55. BEMUS-a dopunjuju koncerti kamerne i izvorne muzike, kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića.

Karte

Prodaja ulaznica za sve programe 55. BEMUS-a počinje u petak, 15. septembra. Ulaznice za sve koncerte u Kolarčevoj zadužbini mogu se kupiti putem veb sajta tickets.rs i na prodajnim mestima Ticket Vision-a. Za koncerte u Narodnom pozorištu i Sali Beogradske filharmonije, ulaznice se prodaju na blagajnama tih dvorana i putem njihove onlajn prodaje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track