FARAON IZ LESKOVCA OTVORIO FESTIVAL FILMSKE REŽIJE: Crvenim tepihom prošetali poznati, a uručena je nagrada Živojin Žika Pavlović
Foto: Lazar Jovanović

ne propustite

FARAON IZ LESKOVCA OTVORIO FESTIVAL FILMSKE REŽIJE: Crvenim tepihom prošetali poznati, a uručena je nagrada Živojin Žika Pavlović

Kultura -

16. filmski festival LIFFE (Leskovački internacionalni festival filmske režije) otvoren je u Leskovcu zanimljivim performansom uz poruku da se film vrati njegovim autorima i publici.

LIFFE festival, LIFFE
foto: Lazar Jovanović

Festival LIFFE je otvoren neobičnim performansom, monologom veštačke inteligencije (AI) sa jedne i čoveka sa druge strane. Cilj performansa sa faraonom bio je da ukaže na važnost čoveka i filmskog stvaraoca kao ključne figure pri nastanku filma u vremenu kada je ova umetnost izjednačena sa brzim i lako dostupnim video sadržajima.

Fokus je bio na sloganu festivala koji glasi "Akcija!’’, koji u sebi nosi dvostruko značenje- osim toga što je ova reč zaštitni znak reditelja, u kontekstu festivala odnosi se i na podsticaj da se film vrati onima kojima on pripada, a to su autori i publika. Zatim je usledio i kratak podsetnik da je Leskovac u prošlosti bio važan filmski centar, s obrizom da je još 70ih godina u ovom gradu osnovan fesitval amaterskog filma "Film Sutrašnjice".

LIFFE festival, LIFFE
foto: Lazar Jovanović

Uz veliko prisustvo predstavnika filmske umetnosti i ljubitelja filma uručena je nagrada Živojin Žika Pavlović našem istaknutom reditelju i profesoru Milošu Miši Radivojeviću.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, istaknuti filmski reditelj i dugogodišnji profesor filmske režije navodi da je na samom festivalu planirana i diskusija o položaju reditelja u aktuelnoj produkciji.

LIFFE festival, LIFFE
foto: Lazar Jovanović

U galeriji možete da pogledate ko je sve od poznatih prošetao crvenim tepihom na otvaranju festivala:

1 / 14 Foto: Lazar Jovanović

U glavnom takmičarskom programu biće dodeljen Gran pri festivala, kao i druga i treća nagrada i dve glumačke nagrade, koje će dodeliti tročlani žiri u sastavu Damjan Kozole. filmski reditelj, Ljuba Bandović, glumac i Nenad Pavlović, reditelj.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track