KNEZ MIHAILO JE BIO DRŽAVNIK I UMETNIK: Za važan jubilej u rodnom Kragujevcu otvorena IZLOŽBA sa ličnim predmetima i portretima
Foto: Kurir

zanimljivo

KNEZ MIHAILO JE BIO DRŽAVNIK I UMETNIK: Za važan jubilej u rodnom Kragujevcu otvorena IZLOŽBA sa ličnim predmetima i portretima

Kultura -

Za važan jubilej - dva veka od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, u Kragujevcu je proteklog vikenda u Narodnom muzeju Šumadije održana specijalna manifestacija u njegovu čast.

Posetioci su imali prilike da uživaju u bogatom programu, ali i da se upoznaju s likom i delom jednog od omiljenih srpskih državnika.

Izložba
foto: Kurir

Izložba

Konak kneza Mihaila otvorio je svoja vrata specijalnom multimedijalnom izložbom "Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu", oplemenjenom njegovim ličnim predmetima i originalnim portretima i fotografijama državnika, koji je vladao u dva navrata. Izložbu prati istoimena publikacija sa autorskim tekstovima i ilustracijama, a izaći će i još jedna kataloškog tipa, sa fotografijama i opisima predmeta sa postavke.

Izložba
foto: Kurir

- Temelje novovekovne srpske državnosti postavili su na ovom prostoru najpre knez Miloš, a potom knez Mihailo, koji je i rođen u Kragujevcu. Misija kneza Mihaila na nacionalnom oslobođenju, državnom uređenju i kulturnom prosvećenju prekinuta je njegovom smrću.

Naš muzej, koji se nalazi na matičnoj lokaciji dvorskog kompleksa Obrenovića, ima obavezu da baštini sećanje na srpsku dinastiju i vladare, u čijem je periodu vladavine Srbija najpre obezbedila autonomiju, zatim donela i prvi Ustav, stekla nezavisnost i uzdigla se od kneževine do kraljevine - istakao je na otvaranju izložbe direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić.

Izložba
foto: Kurir

U pripremi ove originalne postavke učestvovao je stručni autorski tim Narodnog muzeja Šumadije i Istorijskog arhiva Šumadije, koji su činili Bojana Topalović, Roksanda Aleksić i Goran Milosavljević uz podršku Narodnog muzeja i Miljana Bjeletića, člana Gradskog veća za kulturu.

"Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv"

Oda knezu Mihailu u Kragujevcu upotpunjena je i monografskom publikacijom "Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv" Sanje Živković i Predraga Ilića, koja otkriva dve strane srpskog državnika. Prvi deo ove publikacije osvetljava kneza kao pokrovitelja umetnosti, stvaraoca i inspiraciju za nastanak brojnih proznih, poetskih i dramskih dela, dok su u drugom prikazani originalni dokumenti i kneževa prepiska.

Izložba
foto: Kurir

- Ovo delo čine originalna pisma kneza Mihaila Obrenovića, litografije, grafike i portreti članova dinastije Obrenović, stolica, sto kneza Mihaila, letnji mundir i nadvojvodska uniforma - navodi istoričar i viši arhivista Goran Milosavljević.

Film "Što se bore misli moje"

Knez Mihailo, pored velikog uspeha kao vladar, ostao je upamćen i kao ljubitelj umetnosti.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

Državnik sa umetničkom crtom, kako ga često nazivaju, svoju ljubav prema ženama, odnos prema bogu, majci i državi pretočio je u pesme, a najpoznatija je "Što se bore misli moje". Ova pesma je ujedno i naziv novog filma Milorada Milinkovića koji je imao specijalnu projekciju u petak u sklopu programa.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:16

POSTOJI VERZIJA DA KNEZ LAZAR NIJE POGINUO U BICI NA KOSOVU! Istoričari komentarisali čuvenu bitku i postupak VUKA BRANKOVIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track