SKOČIO SAM IZ KREVETA I JURNUO: Jagoš Marković jednim gestom pokazao pokazao koliko mu je značilo pozorište
Foto: Nemanja Nikolić

iskreno

SKOČIO SAM IZ KREVETA I JURNUO: Jagoš Marković jednim gestom pokazao pokazao koliko mu je značilo pozorište

Kultura -

Jedan od naših najpoznatijih reditelja Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života, potvrdili su iz Narodnog pozorišta.

Završio je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Većina predstava koje je režirao doživele su pozitivne kritike, a mnoge su stekle kultni status.

Jagoš Marković
foto: Marina Lopičić

U svojoj bogatoj biografiji Jagoš Marković je osvojio brojna priznanja, među kojima su: nagrada "Boja Stupica", Nagrada oslobođenja Boegrada, Nagrada Mića Popović, nagrada grada Beograda, nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran"....

Čini se da je za pozorište živeo i stvarao, a to je i on potvrdio. U intervjuu za Gloriju, rekao je da je pozorište njegov hram i dom, te i da je bio spreman da u pola noći ide i gasi požar.

Jagoš Marković
foto: Marina Lopičić

- Narodno pozorište, naš hram, moja kuća, dom. Čistio bih hodnike kad bi trebalo i kad bih umeo. Kad je bio požar, skočio sam iz kreveta i usred noći jurnuo da gasim ako treba - rekao je Jagoš Karović pre nekoliko godina u intervjuu za Gloriju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track