OVO JE ĆERKA JAGOŠA MARKOVIĆA: Uspešna je u svom poslu i dobila je veliku nagradu (FOTO)
Foto: Marina Lopičić

OSTVARENA

OVO JE ĆERKA JAGOŠA MARKOVIĆA: Uspešna je u svom poslu i dobila je veliku nagradu (FOTO)

Kultura -

Jagoš Marković (Podgorica 1966) je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je bio stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", opere "Pepeljuga" i "Figarova ženidba". Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Jagoš Marković
foto: Zorana Jevtić

Jagoš Marković je bio rado viđen gost i u drugim pozorištima, a nedavno je otvorio Sterijino pozorje u Novom Sadu.

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. O tome je i sama dramska umetnica prilikom govorila.

Vanja Milačić
foto: Nebojša Babić

- Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, verujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad. Volela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem deo njegovog tima. Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrednosnih sudova. Zbog toga sam mu večno zahvalna - rekla je svojevremeno Vanja za Gloriju.

Jagoš ima veoma uspešnu ćerku Mariju Marković, koja je nagrađena na istom festivalu (Sterijino pozorije) za kostimografsko rešenje predstave "Yankee Rose" Miloša Lolića.

O njegom taletnu nedavno je govorila i Tanja Bošković nakon premijere predstave "NLO".

"Marija, Lana i Isidora su odrasle zajedno u Ateljeu 212. Srećna sam što sada rade ponovo zajedno", rekla je glumica.

Marija je udata, a isto je omiljena među glumcima, kao i njen slavni otac.

Sa Lolićem je već radila na komadu "Marija Stjuart".

"Umetnik mora da ima slobodu i poverenje da bi mogao istinski nešto da stvori, da iz sebe iznedri... Mislim, važi to i za čoveka, život i ljude uopšte. Stara poslovica kaže da odelo ne čini čoveka. Ali, čovek ga bira po svojim potrebama, po svojoj mentalnoj meri. I tu količina novca gotovo da ne igra nikakvu ulogu, odnosno novac je tu samo u funkciji faktora koji odaje. Možemo reći da danas imamo slobodu da se odevamo kako hoćemo, samo to manje-više niko ne želi. Ljudi i nesvesno hoće da budu deo grupe. Čak i kad se čovek trudi da bude različit, ipak pripada nekoj supkulturi", izjavila je svojveremeno mlada umetnica za Blic.

Da podsetimo, Jagoš Marković je preminuo danas u 58. godini života.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track