DIGLA SE VELIKA PRAŠINA OKO SRPSKOG PREDSTAVNIKA ZA NAGRADU OSKAR: Konačno se oglasio i Filmski centar, evo šta su poručili
Foto: EPA Etienne Laurent

hitno saopštenje

DIGLA SE VELIKA PRAŠINA OKO SRPSKOG PREDSTAVNIKA ZA NAGRADU OSKAR: Konačno se oglasio i Filmski centar, evo šta su poručili

Kultura -

Filmski centar Srbije konačno je izašao sa detaljima vezanim za glasanje oko izbora našeg predstavnika za nagradu Oskar.

Heroji Halijarda, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

- U konkurenciji osam ostvarenja nalazili su sledeći filmovi: "Heroji Halijarda", "Što se bore misli moje", "Da li ste videli ovu ženu", "Lost Country", "Oluja", "Indigo Kristal", "Čuvari Formule" i "Usta puna zemlje".

U prvom krugu glasanja rezultat je bio: „Što se bore misli moje“ – 7 bodova, "Čuvari Formule" – 7 bodova, "Lost Country"– 6 bodova i "Indigo Kristal" – 1 bod. U drugom krugu glasanja rezultat je bio: "Što se bore misli moje" - 11 bodova i "Čuvari Formule"– 10 bodova - navodi se u saopštenju FCS.

Nečista krv, Radmila Živković
foto: Ana Paunković

Kako je i Kurir objavio odluku je donelo sedam ljudi, i to: Miroslav Momčilović (scenarista i reditelj), Bora Anđelić (kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Sonja Damjanović (glumica), Miloš Škundrić (reditelj), Radmila Živković (glumica) i Bogdan Petković (producent). Za samo jedan glas pobedio je film "Što se bore misli moje", i to tek u drugom krugu.

Saopštenje FCS prenosimo u celosti:

"Nažalost, a to nije prvi put, izbor za srpskog kandidata za nagradu Oskar za filmove izvan engleskog govornog područja se pretvorio u gorući poziv za merenje lokalnog uticaja i značaja u domaćim filmskim krugovima. Mediji su licitirali prijavljenim filmovima, pravljene su onlajn ankete ko sigurno prolazi, PR timovi su maksimalno radili svoj posao.

Mnogo pre nego što će komisija za izbor našeg kandidata zasedati i glasati, još pre nego što je počela sa gledanjem filmovima, sve gore navedeno je ozbiljno uzelo maha, a sa time i svaki vid lobiranja, promovisanja i samo-promovisanja.

Oskar
foto: AP Chris Pizzello

Komisija nije bila tajna, imenovana je po ustaljenoj proceduri i rokovima i radila je po važećem praviliniku koji je potvrđen od strane Američke filmske akademije. Imena komisije iako nisu bila publikovana su, ispostaviće se, doznali svi pretendenti.

U takvoj klimi javnih i tajnih preporuka, poziva i lobiranja radila je sedmočlana komisija koja maltene kao da ovde u Beogradu dodeljuje Oskara, i da je sve posle samo puka formalnost, kao i da onih preostalih devedesetak zemalja koje takođe šalju svoje filmove, ne postoje i da je naš pobednik sto posto i pobednik u Los Anđelesu.

Glasanje za srpskog kandidata je obavljeno bez problema, bilo je pojedinačno i tajno, a zatim je usledilo brojanje bodova pred svim članovima komisije koji su svi potpisali donetu odluku. Međutim svesni da će njihova odluka, kakva god da je, od osam kandidata, sedam učiniti nezadovoljnim, zamolili su da se ne ide odmah u javnost sa imenima, da ne bi iz jednog kruga lobiranja ušli u drugi krug poziva i preispitivanja", navodi se u saopštenju.

film Što se bore misli moje, Dragan Mićanović
foto: Dalibor Tonković

U prvom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 7 bodova

ČUVARI FORMULE – 7 bodova

LOST COUNTRY – 6 bodova

INDIGO KRISTAL – 1 bod

U drugom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 11 bodova

ČUVARI FORMULE – 10 bodova

Film "Što se bore misli moje" je snimljen u produkciji Telekoma Srbija i filmske produkcije "Bombona" i trenutno je na repertoaru domaćih bioskopa. Predstojeća 96. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu 10. marta 2024. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track