NOVI FILM RADOŠA BAJIĆA NEPOŽELJAN U CRNOJ GORI? Šire lažne vesti da je otkazana PROJEKCIJA U PODGORICI, a ovo je razlog
Foto: Contrast Studios

Neočekivano

NOVI FILM RADOŠA BAJIĆA NEPOŽELJAN U CRNOJ GORI? Šire lažne vesti da je otkazana PROJEKCIJA U PODGORICI, a ovo je razlog

Kultura -

Prikazivanje filma "Heroji Halijarda", čije su projekcije bile planirane u podgoričkom Sinepleksu, otkazano je, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

Kako se navodi, više građana uputilo je protest, smatrajući da se radi o nacionalističkoj propagandi i da su događaji iz Drugog svetskog rata u tom filmu pogrešno predstavljeni. Vest je prenela i agencija Fonet, a brzo je stigao i njen demanti.

Nina Nešković, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Film "Heroji Halijarda" dolazi u bioskope u Srbiji i Crnoj Gori kao što je i planirano, i svaka informacija o otkazivanju prikazivanja ovog filma je netačna, saopštili su iz distributerske kuće Art Vista.

Beogradska premijera filma zakazana je za 10.oktobar, a film će se naći u svim bioskopima u Srbiji i Crnoj Gori od 12. oktobra, po unapred dogovorenoj distribuciji, potvrđeno je iz Art Viste.

Nešto slično doživeo je ovaj ratni spektakl na 29. Sarajevo film festivalu. Nakon što je prikazan trejler novog filma Radoša Bajića, koji je tada bio još u postprodukciji, i to pred svega sedamdesetak prisutnih učesnika, podigla se prašina koja je prevazišla granice komentara na film.

Nedeljko Bajić
foto: Nemanja Nikolić

Reč je o ostvarenju na kojem se radi više od pet godina i čija je okosnica podsećanje na najveću akciju jugoslovenske vojske i našeg naroda u Drugom svetskom ratu, što se nikada nije zaboravilo ni među potomcima tadašnjih saveznika.

Ali mediji multietničnog Sarajeva ovu mini-prezentaciju dočekali su na nož, osuđujući je kao promociju četničkog pokreta, uzgred spominjući protekli rat u Bosni i Hercegovini i isticanje toga da su Srbi zločinci. Oglasili su se i predstavnici festivala iskazom da je ovom najavom filma narušen njihov poslovni kodeks, jer ih navodno jedan od producenata ovog ostvarenja Telekom Srbija nije obavestio o sadržaju filma.

U fokusu svetskih medija

- Film "Heroji Halijarda" obrađuje istorijsku činjenicu spasavanja američkih avijatičara od strane srpskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, tako da nema prostora za ukazivanje na ideološki propust. Štaviše, vlada i vojno vazduhoplovstvo SAD zvanično navode da operacija "Halijard" "još predstavlja najveću spasilačku operaciju američkih avijatičara u istoriji". "Operacija 'Halijard' je bila misija spasavanja više od 500 avijatičara SAD koji su bili raštrkani po planinskim regionima Srbije nakon što su im bombardere oborili Nemci.

Heroji Halijarda
foto: Ustupljene fotografije

Zvaničnici vlade SAD redovno obeležavaju i iskazuju svoje "poštovanje za lokalne Srbe, za njihove izuzetne žrtve i heroizam tokom ove misije". Njujork tajms naziva operaciju "Halijard" "odvažnom misijom spasavanja preko 500 savezničkih vazduhoplovaca tokom Dugog svetskog rata, u Jugoslaviji koju su okupirali nacisti". Svaki pokušaj spekulacija i politizacije jednog filma koji se bavi zvanično nespornim istorijskim činjenicama je zlonameran i bez osnova - stav je tada bio Telekoma Srbija.

Radoš Bajić
foto: Kurir Televizija

Radoš Bajić već je odgovorio na slične napade:

- Mi smo edukovani na istoriji koju su pisali komunisti. Nauka mora da se vrati u to vreme i da objasni šta se desilo. Na sreću, danas je Ravnogorski pokret priznat od države Srbije kao drugi antifašistički pokret u Drugom svetskom ratu. Četnici imaju ista prava kao i partizani. Posle 80 godina su se koristi naših predaka pomirile - priznao je gost "Usijanja".

Kurir.rs

Bonus video:

03:44

Petar Božović plakao sam kao nikad u životu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track