ZAVRŠEN 57. BITEF FESTIVAL: Gran pri Mira Trailović osvojila predstava Anje Suše, a NAGRADA PUBLIKE pripala je komadu Sunce i more
Foto: Snežana Krstić

uspeh

ZAVRŠEN 57. BITEF FESTIVAL: Gran pri Mira Trailović osvojila predstava Anje Suše, a NAGRADA PUBLIKE pripala je komadu Sunce i more

Kultura -

Kako je saopšteno sinoć u Bitef teatru, na svečanom zatvaranju festivala, Gran pri „Mira Trailović“ 57. Bitefa pripao je predstavi "#Jeanne", koju je prema tekstu Ivane Sajko režirala Anja Suša.

- To je bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću. Reč je o bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi, koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine - navodi se u obrazloženju.

Bitef festival
foto: Snežana Krstić

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“, za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljuje se predstavi „Zbogom, Lindita“ Marija Banušija.

- Iako visoko cenimo Banušijevu režiju, njegov rad sa svetlima i muzikom, kao i izvođače na sceni, Banušijev talenat, intuicija i veština u obradi vremena i temporalnosti ističu se kao izuzetan doprinos izvođačkoj umetnosti - navodi žiri u svom obrazloženju.

Međunarodnim žirijem 57. Bitefa predsedavala je prof. dr Ana Vujanović, a pored nje žiri su činili i dramski pisac i pozorišni reditelj Žoris Lakost, glumica i profesorka glume Nataša Barbara Gračner, likovni i umetnik performansa Siniša Ilić i dramaturškinja festivala Viner Festvohen Iris Rafetzider.

Bitef festival
foto: Jelena Janković

Mario Banuši dobitnik je i nagrade lista Politika za najbolju režiju, a žiri u obrazloženju navodi kako njegov rediteljski rukopis „donosi emotivne, snolike i poetski izražajne odbleske smrti i suočavanja sa njom“. Politikin žiri je ovu odluku doneo jednoglasno, a činili su ga reditelji Andraš Urban i Veljko Mićunović, kao i predstavnici redakcije Politike Gordana Popović, urednica rubrike Kultura, Ana Tasić, pozorišna kritičarka i Borka Golubović Trebješanin, novinarka.

Nagradu publike dobila je opera-performans „Sunce i more“ autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite. Ocenjujući svaku od predstava ocenama od 1 do 5, publika je litvansku produkciju nagradila visokom srednjom ocenom 4.61.

Bitef festival
foto: Jelena Janković

Svečano zatvaranje festivala proteklo je u znaku plesne predstave „Wakatt“ koja je izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta. Koreografa Serža Emea Kulibalija i trupu Plesnog pozorišta Faso publika je pozdravila ovacijama, kao i muzičku pratnju koju je predvodio jedan od najvećih francuskih džez flautista Medžik Malik.

Ovogodišnji Bitef održan je od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“. U glavnom programu prikazano je devet predstava iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije, Burkine Faso i Srbije. Uz rasprodata izvođenja za koja se tražila karta više, ovogodišnji Bitef obeležile su i višeminutne ovacije publike.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:34

Bitef opera Sunce i more

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track