RADETA ŠERBEDŽIJU SVI ZNATE, A EVO ČIME SE BAVE NJEGOVA DECA: Cela porodica voli umetnost, a ćerka je ZBOG NJEGA PROMENILA IME
Foto: Printscreen/Youtube/RTS TV lica

MOŽDA NISTE ZNALI

RADETA ŠERBEDŽIJU SVI ZNATE, A EVO ČIME SE BAVE NJEGOVA DECA: Cela porodica voli umetnost, a ćerka je ZBOG NJEGA PROMENILA IME

Kultura -

Rade Šerbedžija je svestrani umetnik, čije ime znaju sve generacije. On je glumac svetske klase, muzičar, reditelj i pesnik, a posle koncerta u Beču, najavio je novi nastup u Zagrebu.

Poznato je da ljubav prema umetnosti teče venama svih članova porodice Šerbedžija, a Rade je ponosi otac jednog sina i četiri ćerke.

Rade Šerbedžija
foto: Printscreen/Youtube/RTS TV lica

Sin Danilo je filmski reditelj koji se školovao u SAD, a otac mu je davao savete pre upisa na studije.

- Moj Danilo je posle srednje želeo da studira filmsku režiju, a ja sam mu predložio da završi nešto pre toga. Nisam insistirao na tome, ali on me je poslušao, pa je upisao jedan od najtežih fakulteta. Upisao je filozofiju i starogrčki - priča Šerbedžija za Jutarnji.hr i dodaje, da je nakon toga Danilo postao uspešan student režije u Americi, a danas režira aktuelni film o životu Dražena Petrovića.

Danilo Šerbedžija
foto: Dragana Udovičić

- Amerikanci u ovim školama imaju novca da mladi studenti koji studiraju režiju mogu stalno da snimaju i uče. Ovdje na Akademiji u Zagrebu imali smo tako divne profesore, ali nije bilo novca za trake i filmove - priseća se Šerbedžija.

Ćerka Lucija, koju Rade ima sa bivšom suprugom Ivankom Cerovac, bavi se pozorištem, filmom i muzikom. Sa sadašnjom suprugom Lenkom ima tri ćerke.

Lucija Šerbedžija
Lucija Šerbedžijafoto: Zorana Jevtic

- Nina je strašno talentovana za glumu. Nekoliko godina je igrala Kordeliju u "Liru", Mirandu u "Oluji", ali nije želela da studira glumu. Njena strast je nauka, zanima je i književnost. Ona je magistrirala antropologiju hrane u Engleskoj, a sada piše doktorat - kaže nam ona.

Sa ćerkom Ninom
Sa ćerkom Ninomfoto: Profimedia

Njegova ćerka Vanja je uspešna mlada pravnica koja je diplomirala pravo u Australiji i vratila se da bi bila bliže porodici i sada radi u Londonu.

sa ćerkom Milicom
sa ćerkom Milicomfoto: Printscreen/Youtube

Milica se najviše bavi muzikom, a završila je muzičku akademiju u Liverpulu LIPA, koju je osnovao Pol Makartni. Piše pesme, peva svoje pesme i nedavno je objavila svoj prvi album pod umetničkim imenom Eliot Alma. Ona je promenila ime zbog slavnih roditelja kako bi karijeru gradila samostalno.

Najveća podrška

Šta god da je radio u životu i šta god radio, Šerbedžijina supruga Lenka mu je uvek bila velika podrška. Pored toga, direktorka je i umetnička direktorka njihovog pozorišta "Uliks" na Brionima.

- Lenka i ja smo zajedno u životu i umetnosti. Radim pozorište samo u njenim predstavama. Imam duboko razumevanje sa njom, to je naš zajednički projekat. Počeli smo sa Borislavom Vujčićem, našim prijateljem piscem, koji nas je, nažalost, prerano napustio kao mlad. Ali to je naš projekat. Osim toga, ne mogu da se bavim pozorištem duže od godinu dana, iako bih želeo, a bilo je vremena možda kad sam bio mlađi da igram nekog Čehova. Nikad je nisam igrao, ali sam oduvek želeo da igram Čehovljeva lica.

Rade Šerbedžija, Lenka Udovički
foto: Marina Lopičić

U pozorištu sa Lenkom mogu da radim samo preko leta. Ovde se razumemo kao umetnici i kao ljudi koji dele zajednički život. Osim toga, Lenka je odličan reditelj. Režirala je "The Tempest" u londonskom GLOBE-u sa Vanesom Redgrejv i "Medeju" u Los Anđelesu sa Anet Bening. Takođe je dva puta režirala u Londonskoj nacionalnoj operi - ispričao je Šerbedžija.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track