MARINA ABRAMOVIĆ 6 NEDELJA BILA NA INTENZIVNOJ: "Bol je bila neverovatna", evo šta se desilo sa najpoznatijom srpskom umetnicom
Foto: AP

bila je u komi

MARINA ABRAMOVIĆ 6 NEDELJA BILA NA INTENZIVNOJ: "Bol je bila neverovatna", evo šta se desilo sa najpoznatijom srpskom umetnicom

Kultura -

U maju, nakon što je bila smeštena u bolnicu zbog operacije kolena, Marina Abramović (76) je dobila plućnu emboliju i život joj je bio u opasnosti.

Tokom šestonedeljnog boravka na intezivnoj nezi Marina Abramović je tri operacije, devet transfuzija krvi i neko vreme bila u komi.

Marina Abramović
foto: Profimedia

- U početku su mi doktori davali opioide na svaka četiri sata, s čime nisam mogla da se nosim. Ne želim da uzimam alkohol, ne koristim lekove, čak ni aspirin. Želim da osećam svaki impuls koji mi šalje telo - kaže umetnica i dodaje:

- Zato sam prestala da uzimam sve lekove. Bol je bila neverovatna. Ali znala sam da će mi takav pristup pomoći da se brže oporavim. Iskostila sam svu snagu volje kako bih ustala iz kreveta. U suprotnom, možda bih i dalje bila u njemu.

Smrt i smrtnost svega živog često su bile teme njenih radova.

Marina Abramović
foto: Zorana Jevtić

- Neprestano sam razmišljala o sopstvenoj smrti. Napravila sam i operu "Sedam smrti Marije Kalas" u kojoj sedam puta umirem na sceni. Ali trenutno mislim samo o životu. Ne želim da se bavim nikakvim skeletima. Juče sam pravila hleb sa maslinama, a inače nikada ne kuvam. Budim se srećna, pevam ceo dan. Imam 76 godina, u novembru punim 77. Šta treba da radim? Da sedim kod kuće i čekam penziju? - zaključuje Marina Abramović, a prenosi "Gloria".

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track