GAGA I MILENA NISU IMALI SAMO JEDNU KUĆU NA MORU! Legendarni glumci provodili su leto u SKRIVENOM SELU u zalivu, evo i gde
Foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

oaza mira

GAGA I MILENA NISU IMALI SAMO JEDNU KUĆU NA MORU! Legendarni glumci provodili su leto u SKRIVENOM SELU u zalivu, evo i gde

Kultura -

Na današnji dan 2018. godine, preminula je diva našeg glumišta Milena Dravić. Čuvena glumica sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, gde počiva sa suprugom Draganom Nikolićem.

Milena Dravić
foto: Profimedia

Publika je volela Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, doslednosti koju pokazuje i u profesiji i u privatnom životu, skromnosti, optimizmu i ljubavi koju je širila.

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine kada ju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena". Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu.

Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica. Usledile su uloge Natalije u filmu "Leto je krivo za sve“ i Hare u "Uzavrelom gradu".

Milena Dravić
foto: Ata Images

Ipak, prelomni trenutak se desio 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu "Prekobrojna". Milena je, zajedno sa Ljubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu.

Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su "Velika Žanka", "Dobričin prsten", "Nagrada Pavle Vujisić", "Statueta Joakim Vujić", "Nušićeva nagrada" i mnoge druge.

Zona Zamfirova, Dragan Nikolić, Milena Dravić
foto: Printskrin

O njenom talentu i plemenitosti kojom je odisala ispričane su brojne priče, kao i o njenoj ljubavi sa legendarnim Draganom Nikolićem. Poznati glumac, preminuo je dve godine pre nje, a ona je do poslednjeg dana isticala koliko joj nedostaje njen Gaga.

Oaza mira

Milena Dravić i Dragan Nikolić obožavali su Crnu Goru. Za njih nije postojalo drugo mesto da provedu svoj letnji odmor, a neretko su kofere pakovali još u aprilu i odlazili na primorje. Tamo bi bili do jeseni, a napuštali bi svoju oazu mira samo kada bi to od njih zahtevale poslovne obaveze.

Dragan Nikolić, Milena Dravić
foto: Dragana Udovičić, Petar Aleksić, Marina Lopičić

Glumački par najduže se zadržao u Rosama, malom mestu u kojem kuće imaju i Seka Sablić i Bojana Maljević. Ekipa Kurira letos je posetila ovo meštace, gde je saznala da se meštani rado sećaju Gage i Milene za koje imaju samo reči hvale. Razgovarali smo s Mihajlom Kaluđerovićem od čijeg oca su glumci kupili deo kuće. drugi deo kupio je Gagi Jovanović.

- Dragan je bacao mrežu da peca ribu. Voleo je mnogo Rose. Posle pecanja obavezno je jeo pršut i pio domaće vino tu u jednom restoranu odmah do vode. Sedeo je tako s meštanima, a mi deca smo trčali oko njega. Šetao je sam dugo pored mora, pa se zagleda u talase. Milena je bila povučenija. Imala je svoje društvo. Nije mnogo komunicirala s meštanima.

Dragan Nikolić, Milena Dravić
foto: Printscreen/Instagram

Recimo, Seka Sablić, Milena i Dragan su se svi zajedno družili. To da ste videli - ovde kraj mora kako je bilo lepo videti glumačke legende kad zasednu. Provodili su vreme zajedno. Dolazili su im i drugi glumci, ali ne sećam im se sada imena. Bokokotorski zaliv je Dragan jako voleo jer je zavučen i imao je mir ovde. Dragan je prodao davno kuću, a i Gagi je prodao svoj deo, pa sad tu žive drugi ljudi - ispričao je Kaluđerović.

01:26

GAGA I MILENA NISU IMALI SAMO 1 KUĆU NA MORU! Od Rosa do skrivenog sela u zalivu sa 45 meštana! Ovde su provodili poslednja leta

Milena i Gaga su letovali na Rosama 20 godina. Nakon što su prodali kuću kupili su drugu, ali u Baošićima. Tamo se nisu dugo zadržali, pa su posle nekoliko godina sebi obezbedili oazu dvadesetak kilometara od Kotora, u selu Strp, u kojem živi oko 45 stanovnika. Tu su provodili leta do smrti.

Draganu Nikoliću je 2012. godine uručena Povelja počasnog građanina Berana, a on i Milena su tri godine ranije dobili crnogorsko državljanstvo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:50

Radoslav Zelenković o Draganu NIkoliću kao o poslednjem šmekeru srpske kinematografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track