SVETSKA PREMIJERA FILMA "ŽIVI I ZDRAVI" NA FESTIVALU U TALINU: Šta se dešava kad se velika svadba na primorju preraste u farsu
Foto: Maja Medić

premijera

SVETSKA PREMIJERA FILMA "ŽIVI I ZDRAVI" NA FESTIVALU U TALINU: Šta se dešava kad se velika svadba na primorju preraste u farsu

Kultura -

Živopisna mediteranska komedija "Živi i zdravi“, čiju režiju i scenario potpisuje Ivan Marinović, svetsku premijeru imaće u okviru filmskog festivala u Talinu u Estoniji, zvanično je objavljeno na sajtu ove prestižne filmske smotre koja se održava od 3 do 19. novembra ove godine.

film Živi i zdravi
foto: Adriatic Western/Sense Production

Komedija prati mladi par pre i tokom svadbe. Venčanje, tradicija, običaj, ali i sukob novog i starog u prelepom ambijentu primorja Crne Gore prikazani su kroz dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin. Veliko slavlje pretvara se u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu.

film Živi i zdravi
foto: Adriatic Western/Sense Production

Predstavljajući film, selektor filmskog festivala u Talinu, Edvinas Pukšta o filmu je rekao:

- Ova dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija ne govori samo o venčanju, već dočarava šarm tradicije koji se ironično meša sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja. Prikriveno zameranje, skrivene želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli.

film Živi i zdravi
foto: Adriatic Western/Sense Production

Ivan Marinović je verovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvuče neverovatnu i urnebesnu priču. Njegova debitantska komedija ’Igla ispod praga’ proputovala je više od 50 festivala i uspostavila balkanski standard za komediju. Ova vešto napisana drama, koja je okupila impresivan broj talentovanih i nagrađivanih filmskih zvezda, donosi vesele obrte, čudnovate i apsurdne šale, neprikladne situacije, kao i igru lažnih osmeha.

Glumačku ekipu čine poznata imena iz regiona – Mirjana Joković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i Portonovom.

film Živi i zdravi
foto: Maja Medić

Projekat za film ''Živi i zdravi'' već je u toku razvoja osvojio dve nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

Premijera filma za domaću publiku se očekuje početkom 2024. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track