U HOLIVUDU JE ZA USPEH POTREBNA SREĆA: Američki glumac Nikola Kent o filmu "Heroji Halijarda", a savet ovog kolege posebno PAMTI
Foto: Contrast Studios

TV ekran

U HOLIVUDU JE ZA USPEH POTREBNA SREĆA: Američki glumac Nikola Kent o filmu "Heroji Halijarda", a savet ovog kolege posebno PAMTI

Kultura -

Zanimljivo je da lik Amerikanca srpskog porekla Džordža Musulina, inače istorijsku ličnost, u filmu "Heroji Halijarda" tumači glumac Nikola Kent. Takođe Amerikanac, srpskog porekla. Džordž je inače odigrao jednu od ključnih uloga u operaciji "Halijard", koja je bila najveća spasilačka misija američkih pilota tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Nikola Kent
foto: Ana Paunković

Ovaj rođeni Beograđani otišao je u Ameriku tokom devedesetih, ali ne zbog glume, već kao stipendista za informatiku na Harvardu, koji je završio kao jedan od studenata generacije, a onda se zaposlio u Los Anđelesu. Godinama je bio aktivan u IT industriji, napravio i sopstveni biznis, ali je u nekom trenutku shvatio da je vreme za promenu. Završio je školu glume kod Entonija Mendla, uporedo počeo da se bavi i producentskim poslom, snimao male uloge, da bi ga put odveo do samog krema Holivuda i saradnje s dvojicom oskarovaca. Nakon uloga u hit seriji "Rej Donovan" i rimejku kultnog "Leptira", Nikola je zaigrao i u ostvarenju Radoša Bajića.

Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Reč je o vašoj prvoj ulozi na srpskom?

- I zato sam imao veliku tremu. Bio sam veoma nesiguran na početku snimanja, ali Radoš Bajić je uvek bio tu da me bodri i usmeri.

Igrate vrlo važnu istorijski ličnost. Kako ste se spremali za zadatak?

- Prvi put igram istorijsku ličnost, a to je interesantno za glumca, jer već imate neki okvir pa je na vama da to nadogradite maštom. Džordž, kog tumačim, bio je Amerikanac srpskog porekla i radio je za preteču CIA. Bio je tajni agent. Trudio se da se nekako približi srpskom narodu, pa je pustio čak i bradu po dolasku u Srbiju.

Koliko vam je kao partner pomogao Radovan Vujović, koji igra Zvonka Vučkovića?

- Džordž i Zvonko su bili veliki prijatelji i nakon Drugog svetskog rata. Radovan je kao glumac fenomenalan, što mi je olakšalo posao. Samo sam ga pratio. Kad imate dobru energiju na setu, kao što je bilo na snimaju "Halijarda", ne znate gde prestaje igra, a gde počinje druženje iza kamera.

Radovan Vujović, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Kakve su impresije kolega iz Amerike?

- Nisu svi gledali film, ali su oduševljeni fotografijama i trejlerom. Kolege koje su ga pogledale su oduševljene. Meni lično je fascinantno da to produkciono izgleda skupo, iako je budžet bio mali i da je nešto tako napravljeno u Srbiji. Mislim da ovaj film može da ima široku internacionalnu publiku.

Gledali smo vas u filmu i seriji "Mrak". Da li ima novih ponuda?

- U "Mraku" igram Amerikanca. Nema novih ponuda. U Americi je trenutno štrajk, ali radim na svom filmu. Očekujem da ću početi da radim na njemu kad se postigne dogovor.

Heroji Halijarda, Premijera filma
foto: Damir Dervišagić

Šta vas čeka do kraja godine?

- Premijera "Halijarda" u Vašingtonu. Bilo bi mi drago da ga vidi publika u Čikagu.

Gde su vama zapravo kuća i baza?

- U Los Anđelesu, i to već 30 godina.

Nikola Đuričko
foto: Beta Miloš Miškov

Da li ste imali prilike da upoznate Nikolu Đurička?

- Nisam imao prilike s njim da radim. Los Anđeles je veliki grad, pa teško da možete nekog da vidite. Poznate face srećem po teretani. Na treningu sam pre nekoliko godina upoznao Gorana Višnjića. Dao mi je savet koji svi znaju, a to je da ti u Holivudu treba sreća.

Goran Višnjić
foto: Profimedia

Imate neobično prezime Kent. Da li je ono samo umetničko i odakle su koreni vaše porodice?

- To jeste samo umetničko prezime. Bazirano je na mom omiljenom superheroju iz detinjstva, a inicijalno je nastalo kao šala pre nego što sam počeo da se bavim glumom. S obzirom na to da je ime Nikola prilično atipično za englesko govorno područje, tragao sam za prezimenom koje je svima poznato. Uzimajući u vidu da se sama filmska industrija bavi fikcijom, prezime filmskog lika je nekako delovalo prikladno. U početku nisam mislio da ću ga zadržati, već sam pod tim prezimenom samo počeo studije glume. Međutim, nakon prve uloge postalo je deo moje karijere i tako ostalo.

Kurir.rs Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track