MALOGRAĐANI LAŽIMA PONOVO POBEDILI! Vladimiru Tabaševiću nedostaju sajamske pljeske: Miris im smeta da kupe knjige koje ne čitaju
Foto: Petar Aleksić

pisac je bio iskren

MALOGRAĐANI LAŽIMA PONOVO POBEDILI! Vladimiru Tabaševiću nedostaju sajamske pljeske: Miris im smeta da kupe knjige koje ne čitaju

Kultura -

Malograđani su lažima da im pri kupovini knjiga, koje nikad neće pročitati, smeta miris pečenog mesa koji dopire sa obližnjeg štanda, uspeli da proteraju radosni, vašarski duh koji je nekad postojao, kaže za Vladimir Tabašević.

I dok uskoro očekuje izlazak novog romana, prvog posle „Zabluda svetog Sebastijana“, za kojeg je ovenčan NIN-ovom nagradom, pisac Vladimir Tabašević, kao i većina svojih kolega već je posetio 66. Međunarodni sajam knjiga.

Vladimir Tabašević
foto: Laguna

Ali, prvi utisci koje nosi sa Sajma knjiga ne tiču se, kako kaže za Nova.rs, samih literarnih dela, već nečeg sasvim drugog:

- Upadljivo nedostaje štand sa pljeskavicama ispred hala. Sve se promenilo, malograđani su odneli pobedu ovim povodom! Malograđani su lažima da im pri kupovini knjiga, koje nikad neće pročitati, smeta miris pečenog mesa koji dopire sa obližnjeg štanda, uspeli da proteraju radosni, vašarski duh koji je nekad postojao i išao naruku svim posetiocima, putnicima, gladnima, onima koji su, poznato je – najbolji čitaoci. Svi, bar nakon Prusta, znamo da miris hrane više nadražuje naša čula od mirisa nove knjige, kao i to da nam miris termički obrađenog jela, otvara ono večno, literarno i filozofsko pitanje - pitanje gladi i uspomena.

Sajam Knjiga, Novosadski Sajam
foto: Beta/Dragan Gojić

Iako ne može da prežali kioske s mesom ispred, kad se uđe u sajamske hale, svakako ima, po sudu pisca, mesta na koje se treba zaputiti:

- Uvek treba posetiti „Lagunu“, „Gradac“, „Karpos“, „Malu knjižarnicu Zorana Stojanovića“, „Fedon“, ali i onaj antikvarni prsten na spratu - kaže Vladimir Tabašević, a upitan šta obavezno kupiti na ovogodišnjem Sajmu knjiga, pisac na kraju preporučuje:

- „Idiota“ Dostojevskog, šta god od Flobera, Burdijeov „Nacrt za autoanalizu“, ali i našu poeziju na štandu kraljevačke „Povelje“.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track