BIO SAM NA IVICI SMRTI ZBOG MLADEŽA: Poslušao sam kozmetičarku i tako sam sebi zakucao prvi ekser u KOVČEG! To je bila glupost!
Foto: Printscreen

foto

BIO SAM NA IVICI SMRTI ZBOG MLADEŽA: Poslušao sam kozmetičarku i tako sam sebi zakucao prvi ekser u KOVČEG! To je bila glupost!

Život -

Kada je supruga Meta Hejvuda primetila da je mladež na njegovim leđima promenio boju krajem 2020. godine, pomislili su da bi trebalo da ga provere kod lekara. Činilo se da je postao znatno veći, tačnije, dosegao je veličinu novčića.

Sve se dogodilo tokom pandemije korona virusa, zbog čega je Met odlagao odlazak kod lekara. Već početkom 2021. godine, odlučio je da svom lekaru opšte prakse pošalje fotografiju mladeža. Nakon par sati, dobio je poziv od doktora. Rečeno mu je da poseti dermatologa. Samo jedan pregled bio je dovoljan da se utvrdi dijagnoza. Met je saznao da ima melanom, najtežu vrstu raka kože.

- Za mene je mladež bio daleko, nešto što nisam mogao da vidim osim ako sebe ne dovedem u nezgodan položaj. Bio je van vidokruga, van pameti - priseća se Met.

- Ne radi se o tome da sam zatvarao oči ili odlagao, vladala je pandemija. Imao sam nameru da odem kod doktora, ali bilo je preteško. Pozvao bih doktora i saznao da sam tek 16. po redu za pregled. Pomislio sam: 'Pokušaću ponovo sutra', ali to prosto nikad nisam uradio - rekao je Met kom je rak kože dijagnostikovan u drugom stadijumu. Nakon operacije, doktori su Metu predložili operaciju kojom bi se utvrdilo da li se rak proširio.

Nažalost, vesti nisu bile dobre. Rak se proširio na limfne čvorove u njegovoj ruci i bio je u trećoj fazi.

- Bilo mi je teško da prolazim kroz sve to. Kada vam ovo saopšte, to postaje vaša trauma. Kada su mi rekli da imam rak, to je bio ključan trenutak za mene. Shvatio sam da takve stvari mogu da se dogode svakome i da to nisu samo slučajevi za koje čujete u vestima i budete saosećajni. To može da se desi svakome - kaže Met.

Met je imao operaciju uklanjanja kože sa pazuha i narednih godinu dana proveo je na fizioterapiji kako bi ponovo naučio da koristi ruku. Srećom, operacija je bila uspešna i sada je u remisiji. Čvrsto veruje da je rak kože izazvan sunčanjem jednom mesečno, što je bio savet kozmetičarke kod koje je odlazio u svojim 20-im.

- Imao sam osip koji se formirao po grudima i rečeno mi je da bi to moglo da bude povezano sa stresom. Kozmetičarka koja je dolazila u teretanu u kojoj treniram, pogledala je moju kožu i rekla da bi sunčanje moglo da mi pomogne. To je bila potpuna glupost i to sam naučio na teži način. U bolnici su mi, 15 godina kasnije, rekli da je svako sunčanje bilo još jedan ekser u kovčeg.

Nakon oporavka, Met se popeo na tri najviša vrha Nacionalnog parka Sijera Nevada. Trčao je na maratonu, a sa sobom je vodio i desetogodišnju ćerku Lili koja mu je bila najveća podrška.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja