VELIKI USPEH SRPSKE KULTURE: Radmila Petrović gošća Sajma knjiga u Frankfurtu, a ovo je sada očekuje u SRBIJI
Foto: ATA images

Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice

VELIKI USPEH SRPSKE KULTURE: Radmila Petrović gošća Sajma knjiga u Frankfurtu, a ovo je sada očekuje u SRBIJI

Kultura -

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavila se pesnikinja Radmila Petrović.

Ona je učestvovala na promociji zbirke poezije "Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice", koja je rezultat rada na istoimenom međunarodnom projektu koji u Srbiji sprovodi Hartefakt.

Reč je o antologiji pesama pet evropskih pesnika i pesnikinja na sedam jezika. Na performansima su nastupale pesnikinje Radmila Petrović, Veronika Dintijana iz Slovenije, Malgožata Lebda iz Poljske, kao i pesnici Hari Hertel iz Finske i Marton Simon iz Mađarske.

Radmila Petrović
foto: POT-VOT projekt

Performans, izveden pred mnogobrojnom publikom u frankfurtskom Internacionalnom pozorištu, režirala je Staša Prah, a on se zasnivao na neposrednosti i angažovanosti pesnika i pesnikinja u kontaktu s publikom.

Radmila Petrović je istakla da je značaj antologije veliki i da će učenici i učenice srednjih škola imati prilike da se upoznaju s pesmama koje stvaraju internacionalni, savremeni pesnici i pesnikinje, s kakvim ne mogu da se sretnu u čitankama.

Radmila Petrović
foto: POT-VOT projekt

- Čast mi je biti deo ovog međunarodnog pesničkog kolektiva, koji se međusobno razlikuju po stilovima pisanja i samom pristupu izvođenju poezije. Radujem se završnoj fazi projekta, odlasku u srednje škole i druženju sa đacima, koje će iznenaditi činjenica da postoje živi pesnici i pesnikinje koji pišu o temama koje su im bliske i zanimljive - poručila je po povratku sa Sajma knjiga u Frankfurtu pesnikinja Radmila Petrović.

Radmila Petrović
foto: ATA images

Projekat "Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice" nastaviće se u novembru, kada Hartefakt organizuje pesničke posete osnovnim i srednjim školama u Srbiji, s ciljem aktuelizacije savremene poezije i mladih pesnika i pesnikinja, kao i uključivanje njihove poezije u obrazovni sistem kroz školsko gradivo i radionice sa đacima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track