INTERESOVANJE ZA KNJIGU NE JENJAVA I DALJE SE RASPRODAJE: Dela našeg najprevođenijeg pisca, Vladimira Pištala u novom izdanju
Foto: Laguna

uspeh

INTERESOVANJE ZA KNJIGU NE JENJAVA I DALJE SE RASPRODAJE: Dela našeg najprevođenijeg pisca, Vladimira Pištala u novom izdanju

Kultura -

Na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu knjiga predstavljen je zajednički projekat izdavačkih kuća Laguna i Agora objavljivanja "Izabranih dela Vladimira Pištala".

Tokom predstavljanja prve dve knjige "Tesla, portret među maskama" i "Milenijum u Beogradu" govorili su Vladimir Pištalo, pisac, Dejan Papić, direktor Lagune i Nenad Šaponja ispred Agore.

Vladimir Pištalo
foto: Laguna

- Dva izdavača mogu uspešno da uspostave saradnju kada je u pitanju važan projekat. Vladimir Pištalo je bio zadovoljan saradnjom sa Agorom, ali smo mi kao Laguna smatrali da možemo da doprinesemo plasmanu njegovih knjiga i još široj popularizaciji i zbog toga smo se dogovorili da pokušamo zajedničkim snagama da realizujemo projekat ’Izabranih dela Vladimira Pištala’. Pred nama su prve dve knjige iz ove edicije i smatramo da ćemo od sada zajednički i sve nove rukopise podržavati - rekao je Dejan Papić, direktor Lagune.

Ovaj projekat čini 13 knjiga, a Nenad Šaponja istakao je da je Pištalo jedan od najprevođenijih pisaca.

- Pištalo je najprevođeniji srpski pisac trenutno u svetu. Ideja je bila, kad smo počeli razgovore o ovom projektu, kako da Vladimir Pištalo, koji je vidljiv u svetu, bude još vidljivi u Srbiji. Laguna je kuća koja je promenila predstave o izdavaštvu kod nas, donela je nešto novo, jednu promenu saobrazno 21. veku i nešto što su svetski trendovi i zaista, Laguna je izrasla u visokoprofesionalnu kuću u šta sam se mogao uveriti radeći na ovom projektu. Ne treba zaboraviti i najbolji sistem distribucije knjiga u Srbiji zahvaljujući Delfi knjižarama, a sve sa ciljem da knjige što lakše stignu do čitalaca - rekao je Šaponja.

Pištalo je istakao da je počastvovan i uzbuđen zbog ekskluzivne edicije njegovih dela u tvrdom povezu.

- Zajedno smo u procesu stvaranja novih vrednosti što je i smisao rada u kulturi. Sa Nenadom sam uvek dobro sarađivao a bili smo prijatelji i pre nego što smo započeli saradnju. U nekoliko projekata koje sam radio sa Lagunom saradnja je sjajno protekla - istakao je Pištalo.

Vladimir Pištalo
foto: Laguna

Govoreći o svom romanu "Tesla, portret među maskama" Pištalo je istakao da je ova knjiga zanimljiv fenomen:

- Interesovanje za knjigu ne jenjava, i dalje se prodaje svake godine kao da je tek objavljena.

U planu je da edicija "Izabranih dela Vladimira Pištala" sadrži 13 knjiga i da bude objavljena u narednih godinu i po dana ("Čajevi Marsa/Noći", "Manifesti", "Korto Malteze", "Kraj veka", "Vitraž u sećanju", "Priče iz celog sveta", "Aleksandrida", "Milenijum u Beogradu", "Tesla, portret među maskama", "Venecija", "Sunce ovog dana", "Značenje džokera", "Pesma o tri sveta").

Dejan Papić je istakao da će novo izdanje knjiga Vladimira Pištala naići na dobar prijem među čitaocima:

- Iskustvo nam govori da knjige koje je Laguna objavljivala nakon što su bile kod drugih izdavača doživljavaju novi život. Stvara se nova publika i smatramo da se ova edicija dovoljno razlikuje od onog što je rađeno i da će možda neko ko već ima knjige iz prethodnih izdanja poželeti i novo izdanje, a budući da je edicija na ćirilici, to je dovoljno dobar razlog - rekao je Papić, a nadovezao se Šaponja.

Vladimir Pištalo
foto: Laguna

- Krenuli smo sa idejom da kako raste opus Vladimira Pištala, tako se širi i ova edicija njegovih izabranih dela.

I nova knjiga Vladimira Pištala "Pesma o tri sveta" uskoro će biti objavljena u izdanju Lagune i to na ćirilici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja