SEĆANJE JOVE RADOVANOVIĆA NA DŽEZ DIVU: Nadi je porodica bila važnija od karijere, zato je rano PRESTALA DA PEVA
Foto: Printskrin, Dragana Udovičić

Zbogom

SEĆANJE JOVE RADOVANOVIĆA NA DŽEZ DIVU: Nadi je porodica bila važnija od karijere, zato je rano PRESTALA DA PEVA

Kultura -

Vest od smrti Nade Knežević, koja je preminula u 83. godini, rastužila je sve ljubitelje džez muzike u celoj bivšoj Jugoslaviji. Prva dama džeza biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a po njenoj želji - bez komemoracije i u krugu članova najuže porodice. Tokom pedeset godina karijere dobila je pregršt festivalskih nagrada i priznanja, a Udruženje džez muzičara joj je dodelilo povelju za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva.

Nada Knežević
foto: Youtube/kliklakloklap

Šezdesetih i sedamdesetih godina Nada Knežević bila je slušana i van tadašnje Jugoslavije i Balkana, njeno ime stoji u svim relevantnim svetskim džez enciklopedijama.

Sedamdesetih je snimila muziku za film "Moja luda glava", koju je komponovao Bojan Adamič, i nastupila na festivalu Beogradsko proleće s legendarnom kompozicijom "Seti se naše ljubavi". Kao gošća Ujedinjenih nacija, u ime Jugoslavije pevala je na Sinajskom poluostrvu. U njenoj biografiji zabeleženo je da joj je džez pijanista Čik Korija nudio saradnju. Nastupala je u "Albert Fišer holu", na međunarodnim džez festivalima u Minhenu, Atini, Istanbulu...

Jova Radovanović
foto: Privatna Arhiva

U vreme najveće slave, 1962. godine, nastupala je u džez klubovima u Zapadnoj Nemačkoj. Potom sa grupom domaćih umetnika, u kojoj su bili Đorđe Marjanović, Cune Gojković, Nina Spirova i Sedmorica mladih, odlazi na turneju po Sovjetskom Savezu, čime je tu zemlju otvorila za jugoslovenske pevače koji su kasnije tamo nastupali.

- Sedmorica mladih su imali sve u bendu, ali jedina zvezda koju smo zvali da bude gošća na našim koncertima bila je Nada Knežević. Pevala je sjajno i džez i zabavnu muziku. Provodili smo dosta vremena zajedno. Bila je veliki čovek i dobar drug. Rano je odlučila da se povuče i prestane da peva, što je nekima bilo čudno. Jednostavno, nije htela da svoju porodicu zapostavi zbog karijere. Neke stvari je odbijala koje bi drugi oberučke prihvatili. Smatrala je da mora da učestvuje samo u kvalitetnim stvarima - kaže za Kurir Jova Radovanović.

Jova Radovanović
foto: Privatna Arhiva

Poslednji koncert, nazvan "Nada Beogradu", održala je 1995. godine, a 2007. primila je nagradu za životno delo na džez festivalu Nišvil.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track