SAJAM KNJIGA NE MENJA ADRESU! Kovačević za Kurir: Tražio sam parking sat vremena, a poseta i prodaja su kao u stara dobra vremena!
Foto: ATA images

lepe vesti

SAJAM KNJIGA NE MENJA ADRESU! Kovačević za Kurir: Tražio sam parking sat vremena, a poseta i prodaja su kao u stara dobra vremena!

Kultura -

Sajam knjiga, pod sloganom "Živele knjige", zatvora se večeras u Beogradu. Nakon Francuske, naredne godine počasni gost biće Mađarska, dobra vest je da će i 2024. biti održan na istom mestu, što je za Kurir potvrdio predsednik odbora ove manifestacije, akademik i pisac Dušan Kovačević.

Sajam Knjiga
foto: Nemanja Nikolić

- Sajam će biti jedan od posećenijih i uspešnijih u svojoj istoriji, što mogu da kažem i dan pre zatvaranja. Imali smo ove godine veoma značajne goste, pre svega mislim na francuske autore. Očekujemo da će se i broj prodatih knjiga približiti nekom starom rekordu. Meni je trebalo da nađem parking sat vremena. Video sam dolazeći autobuse iz cele bivše Jugoslavije - rekao je dan pred zatvaranje za Kurir Kovačević i dodao:

Dušan Kovačević
foto: ATA images

- Sajam knjiga ostaje na ovom mestu i naredne godine. Može samo da ga pomeri ovo što se u svetu sada dešava, pa nam festival u slavu pisane reči bude tada manje bitan. Plaši me rat u Izraelu, ovo uopšte ne sluti na dobro. Izgleda da će ponovo umetnost biti u drugom planu.

Kovačević je pretposlednje večeri predstavio dve svoje knjige "Deset filmskih priča", koja govori o njegovim privatnim susretima s velikanima srpske kulture, kao delo o 50 godina "Maratonaca" i "Radovana Trećeg". Prošlo je, naime, pola veka kako su ove predstave izvedene u Ateljeu 212.

- Nekada sam na Sajam knjiga dolazio u društvu Bore Pekića, Mihiza, Disa, a sada šetam njihovim ulicama i nije baš prijatno. Živimo dok knjige postoje - ponovio je Kovačević.

Sajam Knjiga
foto: Nemanja Nikolić

Na Sajmu se predstavilo više od 400 izlagača, a novinarske nagrade podelili su "Geopoetika" i "Laguna". Novinarski žiri, u kojem su bila 23 akreditovana novinara iz deset redakcija, a među njima i Kurir, doneo je odluku većinom glasova. U izboru za najbolju izdavačku kuću "Geopoetika" je dobila 23 poena, na drugom mestu je "Akademska knjiga" sa 14, a na trećem "Laguna" sa 12 poena. Izdavač koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima je "Laguna" (25 poena), na drugom mestu je "Geopoetika" (15 poena), a na trećem je "Arhipelag" (11 poena).

Za novinarske nagrade glasalo se tako što je prvo mesto izdavaču donosilo tri poena, drugo dva, a treće jedan poen u obe kategorije.

Vedrana Rudan
foto: Laguna

Više od sto domaćih i stranih autora potpisivalo je knjige, a najveću pažnju privukli su Vedrana Rudan, Nele Karajlić i superstar Erik Emanuel Šmit iz Francuske.

Kurir.rs

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track