MINISTARSTVO KULTURE SE OGLASILO O BEOGRADSKOM SAJMU: Evo šta je istaknutno i važno
Foto: ATAImages, Shutterstock

MINISTARSTVO KULTURE SE OGLASILO O BEOGRADSKOM SAJMU: Evo šta je istaknutno i važno

Kultura -

Povodom tobožnje brige za Beogradski sajam i višednevne kampanje koju vode pojedini opozicioni akteri, radi istinitog informisanja javnosti Ministarstvo kulture ističe sledeće:

Trenutni status kompleksa Beogradskog sajma odredila je početkom 2009. godine Vlada Republike Srbije predsednika Mirka Cvetkovića. Podsećamo da je najpre 15. januara 2009. godine Vlada RS donela Odluku o utvrđivanju čitavog kompleksa Beogradskog sajma u Beogradu za spomenik kulture. Međutim, samo sedam dana kasnije, 22. januara 2009. godine, ista Vlada donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kompleks Beogradskog sajma u Beogradu za spomenik kulture. Nepunih mesec dana nakon toga, 19. februara 2009. godine, Vlada je donela Odluku o utvrđivanju samo Hale 1 Beogradskog sajma za spomenik kulture.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

Napominjemo i da je u Informaciji o privatizaciji privrednog društva DP „Beogradski sajam“, koju je u decembru 2008. godine sačinilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem čelu je bio ministar Mlađan Dinkić, navedeno sledeće:

- Treba uzeti u obzir da bi utvrđivanje objekata Beogradskog sajma kao kulturno dobro moglo imati negativan uticaj na interes potencijalnih investitora, imajući u vidu da budući kupac treba da realizuje obavezu sprovođenja investiocionog programa koji će se ogledati u modernizaciji postojećeg sajamskog prostora i izgradnji novog sajamskog prostora. Takođe, potencijalni investitori su se do sada izjasnili da imaju nameru kompletnog preuređenja sajamskog prostora i da im nije u interesu da hale budu proglašene za kulturno dobro, iz razloga planiranih investicionih ulaganja i gradnje sajamskog prostora koji odgovara standardima vodećih sajmova u Evropi.

sajam knjiga
foto: ATA Images

Iz svega navedenog je jasno da nad sudbinom Beogradskog sajma lamentiraju politički akteri koji su pre više od 14 godina odredili njegov status.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track