BILA JE NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE, A KRILA JE VELIKU TAJNU! Opčinila je sve u OTPISANIMA, a do kraja se borila za svoju porodicu
Foto: Printscreen

sećanje

BILA JE NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE, A KRILA JE VELIKU TAJNU! Opčinila je sve u OTPISANIMA, a do kraja se borila za svoju porodicu

Kultura -

Slavna glumica Zlata Petković preminula je 2012. u 58. godini od posledica moždanog udara, a svi oni koji je pamte, nikad neće moći da izbrišu iz glave njenu nestvarnu lepotu koja ju je vinula u visine.

Mis Jugoslavije

Plenila je lepotom, a to je i potvrđeno kada se okitila laskavom titulom Miss Jugoslavije 1971. godine. Zlata je pobedila i takmičila se na svetskom prvenstvu u Tokiju, gde je osvojila titulu Mis fotogeničnosti.

Zlata Petković, glumica
foto: Printskrin/Youtube

Kao Miss Jugoslavije, otišla je u London, gde je bila takmičarka na izboru za Miss sveta 1971. godine. U Londonu je upoznala mnoge ljude iz sveta šoubiznisa i dala intervju za poznatu TV mrežu BBC.

Prekretnica u njenom umetničkom životu bila je ponuda reditelja Aleksandra Đorđevića da zaigra ulogu Marije u "Povratku otpisanih". Serija obara sve rekorde gledanosti, a Zlata postaje velika zvezda. Mnogo je igrala u pozorištu i na televiziji i snimila brojne pesme za decu. Poslednju ulogu imala je u seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Tajna trudnoća

Zlata Petković
foto: Printscreen

Sedamdesetih godina prošlog veka postala je velika regionalna zvezda zahvaljujući ulozi Marije u seriji "Povratak otpisanih". Samo par godina pre snimanja glumica se susrela sa velikim životnim izazovom.

Naime, ona je u julu 1973. godine rodila dete. Tada je imala samo 19 godina. Zlata je imala sina Gvozdena sa svojim prvim suprugom kojeg je upoznala dok je pohađala Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu. Gotovo celu trudnoću držala je u tajnosti.

- Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu - ispričala je jednom prilikom.

Zlata Petković, glumica
foto: Printskrin Youtube

Zlata je retko kad govorila i o prvom sinu, ali i o njegovom ocu. Kako je jednom prilikom rekla, želela je da ispoštuje njihovu želju da se ne eksponiraju u javnosti.

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga - rekla je u jednom od poslednjih intervjua Zlata.

Drugi brak

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica, nastupala je za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada koji je snimala sve do dana pred svoj drugi porođaj, kada je sa arhitektom i poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila sina Andreja.

Zlata Petković, Sanja Ilić
foto: Damir Dervišagić

Za razliku od prvog, za glumičinog drugog supruga svi su znali. Njeno srce osvojio je muzičar Sanja Ilić sa kojim je provela tri decenije u braku. Kao plod ljubavi dobili su sina Andreja koji je poznato ime na domaćoj muzičkoj sceni. Zlata je bila veoma posvećena porodici, posebno sinu koji je bio centar njenog sveta, ali i ona njihovog.

Smrt

Međutim, zdravlje je izdalo. Godinama se borila sa visokim krvnim pritiskom, a preminula je u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela modani udar. Zlata je sahranjena 6. decembra 2012. godine u Beogradu.

Njen odlazak rastužio je mnoge, a Dragan Nikolić i Voja Brajović istakli su za Kurir da je bila posebna osoba.

- Svima će ostati u sećanju njena pitomost i šarm. Pamtim je kao dobrog druga i partnera kako na filmu, tako i u pozorišnom svetu - rekao je Dragan Nikolić, čuveni Prle, za Kurir, a na pomen njenog imena Voju Brajovića, koji je u već pomenutom kultnom serijalu tumačio Tihog, preplavile su emocije:

- Zlata je najlepše biće koje se bavilo filmom i sa kojom sam imao privilegiju da radim. Pored lepote, krasila ju je njena divna priroda, vedra, iskrena i uvek pozitivna.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track