ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA MUZEJA JUGOSLAVIJE: Ovo je najbolji primer promene odnosa države prema kulturi
Foto: Muzej Jugoslavije

foto

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA MUZEJA JUGOSLAVIJE: Ovo je najbolji primer promene odnosa države prema kulturi

Kultura -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na svečanosti povodom završetka radova na zgradi Muzeja „25. maj“ da je obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji i najavila da će pokrenuti inicijativu da ovaj objekat bude utvrđen za spomenik kulture.

Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog završetka velikog projekta - rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, jedne od najposećenijih i najaktivnijih muzejskih kuća u našoj zemlji i regionu i ukazala da je on među prvim namenski izgrađenim muzejima u Srbiji.

Maja Gojković
foto: Muzej Jugoslavije

- Za nešto više od šest decenija rada, uspeo je da postane izuzetno dinamično i prepoznatljivo mesto na mapi kulturnog života Beograda i regiona. Sve ovo, a na prvom mestu velika arhitektonska vrednost i bogat muzejski fond sa jedinstvenim zbirkama, više su nego dovoljni razlozi da ova zgrada bude utvrđena za spomenik kulture - rekla je Maja Gojković.

Gojković je najavila da će u narednim danima u svojstvu ministra kulture pokrenuti ovu inicijativu.

- Obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji je primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji. Obnovom najvažnijih muzeja i ulaganjem u brojne druge ustanove kulture širom Srbije i njihove programe, uspeli smo da podignemo svest o važnosti kulture i o vrednostima koje nas određuju kao narod i kao državu - naglasila je Gojković.

Podsećajući da je Ministarstvo kulture podržalo projekat restauracije zgrade Muzeja sa nešto više od 320 miliona dinara, Gojković je rekla da je od iznosa sredstava ipak važnije da se još jednom pokazalo da uz adekvatnu brigu i posvećenost mogu da se sačuvaju sve arhitektonske i umetničke vrednosti i da se istovremeno unapredi funkcionalnost zgrade.

Maja Gojković
foto: Muzej Jugoslavije

- Nalazimo se u ustanovi kulture koja budi najraznovrsnije emocije, a najčešće, čini se, nostalgične i sentimentalne. To je bio jedan od razloga očuvanja njene autentičnosti i izvornog izgleda - pojasnila je Gojković.

Podsetila je da Muzej Jugoslavije postavkama i konceptom neguje sećanje na jedan period naše istorije prema kome su prisutni različiti i neretko suprostavljeni stavovi, ali i da on nije samo priča o Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, već od njenog nastanka.

- Zato ova ustanova kulture omogućava šire sagledavanje i bolje razumevanje čitave jedne epohe, što je važno i za buduće generacije - dodala je Gojković.

Prema njenim rečima, svako iskustvo, pojedinačno ili kolektivno, u velikoj meri zasniva se na izvlačenju pouka iz sopstvene prošlosti i kao takvo, može biti čvrst temelj bolje sutrašnjice.

Maja Gojković
foto: Muzej Jugoslavije

- Imajući u vidu da su se brojni značajni događaji povezani s borbom za ženska prava odigrali u istorijskom periodu čije nasleđe baštini Muzej Jugoslavije, kao ministar kulture inicirala sam osnivanje Ženskog muzeja u okviru njega. Po uzoru na slične muzeje u svetu, želja nam je da predstavimo naše žensko umetničko stvaralaštvo i odamo dužno poštovanje svim ženama koje su se bavile i bave se kulturom - naglasila je Maja Gojković.

Izrazila je uverenje da će obnovljena zgrada Muzeja Jugoslavije u značajnoj meri oplemeniti jedan od najlepših kulturnih pejzaža u Beogradu.

- Kao svedocima trajanja ovog mesta, pokretačima njegove obnove i učesnicima u njegovom budućem životu, naša je obaveza da nastavimo sa istim intenzitetom da vodimo računa o Muzeju Jugoslavije i svim drugim ustanovama koje čuvaju naše dragoceno kulturno nasleđe - zaključila je Maja Gojković i pozvala prisutne da „u ovim prazničnim trenucima za srpsku kulturu“ obiđu Muzej.

1 / 10 Foto: Muzej Jugoslavije

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević rekla je da obnova omogućava primenu savremenih sistema i uslova za čuvanje predmeta od velike vrednosti za istoriju i kulturu Srbije jer će novi ugrađeni materijali i sistemi značajno doprineti očuvanju i ispunjenju njegovih osnovnih funkcija – baštinjenja kulturnih dobara Muzeja Jugoslavije.

- Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu kulture koje nam je poverilo težak i važan zadatak obnove Muzeja '25. maj' i koje je verovalo da tim Muzeja Jugoslavije može uspešno da ga izvrši. Zadovoljni smo što možemo da kažemo da je ovo još jedna izuzetna pobeda kulturne politike Srbije koja je rešila mnoge dugogodišnje akutne probleme u ovoj oblasti - naglasila je Neda Knežević.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević, uručila je potpredsednici Vlade i ministarki kulture Maji Gojković simboličan poklon - delo koje svedoči o lepoti materijala upotrebljenog na zgradi Muzeja „25. maj“.

Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, Muzej Jugoslavije je večerašnjim multimedijalnim događajem „Obnova 2.0“ predstavio arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost tog objekta.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:13

Umetnički muzej u Pekingu i u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track