PIKASOVA SLIKA PRODATA ZA 140 MILIONA: U Londonu kupljeno najskuplje delo u 2023. godini, a danas na akuciji jedan naš slikar
Foto: Profimedia

Lepo

PIKASOVA SLIKA PRODATA ZA 140 MILIONA: U Londonu kupljeno najskuplje delo u 2023. godini, a danas na akuciji jedan naš slikar

Kultura -

Slika Pabla Pikasa "Žena sa satom" iz 1932. prodata je na aukciji za 139,4 miliona dolara, saopštili su iz kuće Sotbi.

"Remek-delo Pabla Pikasa prodato je za 139,4 miliona dolara, postavši tako drugo najvrednije delo ovog umetnika ikada prodato na aukciji i najvrednije ove godine“, navodi se u saopštenju aukcijske kuće na društvenoj mreži X.

Početna cena slike bila je 120 miliona dolara.

Na platnu je prikazana Pikasova muza Mari-Terez Valter, navodi BBC.

Paja Jovanović
foto: Muzej grada Beograda

U poznatoj kući danas je na aukciji i jedan naš slikar Paja Jovanović. Slika našeg slikara "Bašibozuk" dostigla je cenu od 100.000 evra.

U opisu slike navedeno je da su "Arnauti ili bašibozuci" pripadnici neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske vojske.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Paja Jovanović
foto: sothebys.com

Još jedna od slika Paje Jovanovića (1859-1957) bila je na aukciji kod iste akukcijske kuće u Londonu 2018. godine. Autor je slike koja je najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara, cenu od više od pola miliona evra dostigla je pre dve godine njegova slika "Dva bašibozuka ispred kapije". Početna procenjena cena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu čime je oboren i rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Do tada najveću tržišnu vrednost dostigla je njegova slika "Ukrotitelj zmija", koja je 1999. godine na aukciji kod Kristija u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track