IZLOŽBA O MIJI ALEKSIĆU SIMBOLU NAŠEG FILMA: Porodica slavnog glumca napravila divan gest, koji će biti realizovan 2024. godine
Foto: Kinoteka

Kinoteka

IZLOŽBA O MIJI ALEKSIĆU SIMBOLU NAŠEG FILMA: Porodica slavnog glumca napravila divan gest, koji će biti realizovan 2024. godine

Kultura -

Jugoslovenska kinoteka u okviru obeležavanja stogodišnjice rođenja Mije Aleksića (1923-1995), u saradnji s Kulturnim centrom "Mija Aleksić" u Gornjem Milanovcu, organizovala je izložbu posvećenu tom velikanu srpskog glumišta, koja je danas i otvorena u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj ulici.

Mija Aleksić
foto: Kinoteka

"Jedna nacionalna kinematografija, bila ona velika ili mala po broju filmskih ostvarenja, ima uvek ograničen broj glumaca i glumica čija su lica postala njen zaštitni znak. Kako se to postaje naravno da zavisi od glumačkog umeća, kao i od kvaliteta filmova u kojima glumci kreiraju svoje uloge, ali jedan deo tog procesa uvek ostaje teško objašnjiv i u sebe uključuje mnoštvo različitih faktora. O tome zbog čega je glumac čiju stogodišnjicu rođenja obeležavamo ove godine postao upravo takva pojava, mogu se ispisati stranice i stranice knjiga, ali ono što se ne mora analizirati, što možemo sa sigurnošću da kažemo, jer to duboko osećamo, jeste da je Mija Aleksić jedan od simbola našeg filma", rekao je na otvaranju direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

1 / 5 Foto: Kinoteka

Iako se jednako uspešno bavio pozorištem i radijom, film i televizija će Miju Aleksića učiniti prepoznatljivim kod najšire publike.

"Igrajući u filmovima Puriše Đorđevića, Žorža Skrigina, Soje Jovanović, Mija Aleksić razvija svoj glumački opus uporedo sa razvojem naše kinematografije, dok na televiziji, učestvuje u kreiranju prvog masovno gledanog igranog sadržaja u režiji Radivoja Lole Đukića, seriji Servisna stanica i filmovima koji će na osnovu nje nastati", poručio je Pantelić.

Mija Aleksić
foto: Printscreen/youtube

Fotografije i panoi su postavljeni na dva nivoa. U prizemlju mogu da se vide filmski posteri, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Mije Aleksića. Na gornjem nivou, u atrijumu, predstavljeni su njegovi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo. Te nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke "Naš muzej filma", saopštili su iz ove ustanove.

Mija Aleksić
foto: Privatna arhiva

Dokumentarna izložba, čiji je autor Boban Stefanović, prvi put je predstavljena publici u Gornjem Milanovcu na dan rođenja Mije Aleksića 26. septembra, i to u Kulturnom centru koji od ove godine nosi njegovo ime. Istog dana u Kinoteci je počela retrospektiva filmova jednog od naših najpopularnijih glumaca, sa dvanaest ostvarenja različitih žanrova u kojima je plenio talentom i za komične i za dramske role.

Mija Aleksić
foto: Kinoteka

Neke od svojih najboljih uloga Mija Aleksić ostvario je u filmovima "Na mesto, građanine Pokorni" (1964) Radivoja Lole Đukića, "Čovek iz hrastove šume" (1964) Miodraga Miće Popovića, "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, "Pusti snovi" (1968) Soje Jovanović, "Varljivo leto '68" (1984) Gorana Paskaljevića...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja