„DA LI VERUJEŠ SVOJIM OČIMA?“ U sredu počinje Festival fotografije Vizualizator, a evo gde će biti otvaranje
Foto: Promo

od 15. novembra do 7. decembra

„DA LI VERUJEŠ SVOJIM OČIMA?“ U sredu počinje Festival fotografije Vizualizator, a evo gde će biti otvaranje

Kultura -

Da li veruješ svojim očima? slogan je ovogodišnjeg Festivala fotografije Vizualizator. Fokus festivala je na uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije. Program se sastoji se od izložbi, javnih tribina i predavanja koji će biti održani od 15. novembra do 7. decembra u kulturnim centrima, muzejima i galerijama širom Beograda.

Ovogodišnji Vizualizator biće svečano otvoren u sredu, 15. novembra u UK Parobrod, izložbom fotografa Magnuma Jonasa Bendiksena. Njegova kontroverzna knjiga "The Book of Veles" nastala je tokom predsedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine. Ovaj intrigantan projekat pokrenuo je debatu na svetskom nivou o upotrebi veštačke inteligencije u medijima i generisanju lažnih vesti. Otvaranju će prisustvati i Ambasadorka Kraljevine Norveške Kristin Melsom, Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji, gospodin Jan Braath.

Vizualizator
foto: Promo

Šok javnosti ove godine izazvao je nemački fotograf Boris Eldgasen, kada je odbio prestižnu nagradu Sony World Photography Awards uz obrazloženje da je pobednička fotografija generisana veštačkom inteligencijom. To je još jedna reakcija na ovu goruću temu i početak debate koju ćete moći da čujete u okviru Festivala. Radovi Eldgasena biće predstavljeni izložbom Pseudomnesia, koju čine slike generisane veštačkom inteligencijom. Boris svojim fotografskim, ali i profesorskim radom na svetskim univerzitetima, kontinuirano doprinosi značajnim promenama u koncepcijama savremenih vizuelnih umetnosti.

Ispitivanje pouzdanosti medija i budućnost fotografije kao dokumenta istine su ispraćeni programom. Pokretanje ove teme je od ključnog značaja da bi se umanjila mogućnost manipulisanja informacijama u javnoj sferi.

Prva međunarodna konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije u fokus stavlja promene medijske komunikacije i opasnosti od manipulacije medijskom fotografijom. Javnost, međutim, ne poseduje analitičke alate za prepoznavanje ovih praksi. Zato su važne diskusije o novim etičkim paradigmama i potrebnosti pravne regulative kojom bi se sprečile potencijalne zloupotrebe.

O ovim i drugim relevantnim pitanjima razgovaraće učesnici konferencije, svetski autoriteti iz oblasti fotografije i medija, koji dolaze iz osam zemalja: Jonas Bendiksen (Norveška), Boris Eldgasen (Nemačka), Stefano de Luigi (Italija), Nuno Ricou Solgado (Portugal), Carine Van Gerven (Belgija) i Zvezdan Mančić (Srbija).

Vizualizator
foto: Promo

Konferencija, koju će voditi novinar Zoran Stanojević, biće održana u sredu, 15. novembra u UK Parobrod, sa početkom u 17 časova.

Konferenciju su podržali Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Poslednjih meseci se desila potpuna revolucija koju je unela veštačka inteligencija, čime je press i dokumentarna fotografija, koja je jedina bila merilo istine (fotografišeš šta si video, fotografija je sudski dokaz) sada postaje potpuno upitno i relativno.

Stvar već utiče na tržište fotografije i mnogo toga se već menja, a udar na profesiju, kredibilitet medija i ostalo je uveliko započeo. Priče koje su izazvale globalnu pažnju biće predstavljene iz prve ruke na festivalu. Uticajan italijanski fotograf Stefano de Luigi, član agencije VII i četvorostruki dobitnik World Press Photo priznanja beogradskoj publici predstaviće izložbu Blanco, izazovnu i autentičnu seriju fotografija kojima prikazuje fenomen slepila na nesvakidašnji, inovativan način. Njegov rad postavlja brojna važna pitanja o promenama vizuelne percepcije u savremenom svetu.

Program Festivala

U okviru Festivala fotografije Vizualizator će biti priređeno 12 tematski različitih izložbi, niz radionica i tribina kako domaćih, tako i stranih autora. U Muzeju primenjene umetnosti će u četvrtak, 16. novembra biti održana radionica, a onda i otvorena izložba Blanco, italijanskog fotografa Stefana de Luigia. Narednog dana, u petak, 17. novembra beogradska publika biće u prilici da se upozna sa radovima Koena Suidgeesta, kako kroz radionicu, tako i na izložbi koja će biti postavljena u Galeriji Nikola Radošević. Nemački fotograf Boris Eldagsen gostovaće sa izložbom Pseudomnesia koja će biti otvorena u subotu, 18. novembra u UK Parobrodu. Na istoj lokaciji će potom biti priređene i izložbe domaćeg autora Brace Nadeždića (22. novembar), kao i radovi izabrani u okviru konkursa Press Photo Srbija 2023 (29. novembar).

Vizualizator
foto: Promo

U Kući Đure Jakšića, od 21. novembra biće postavljena izložba radova Sabolča Dudaša, a na istoj lokaciji biće izloženi i radovi belgijskog fotografa Josa Verhoogena, koji će takođe održati radionicu pred otvaranje izložbe, u četvrtak, 30. novembra.

U Galeriji Nikola Radošević 23. novembra biće otvorena izložba radova domaćeg fotografa Predraga Uzelca, a onda i fotografije studenata Fakulteta dramskih umetnosti sa Odseka za kameru (1. decembar). Izložba domaćih radova nastalih pod okriljem Foto saveza Srbije biće otvorena u Kulturnom centru Vlade Divljan u nedelju, 26. novembra.

Detalje izložbi i celokupan program možete pogledati na Vizualizator.rs Festival su podržali Ministarstvo kulture, OEBS, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ambasada Holandije, Italijanski centar za kulturu, Ambasada Kraljevine Norveške, Ambasada Portugala i Turistička organizacija Beograda.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:36

KOLEKCIONARI PRAVE VELIKI PROBLEM PODIZANJEM CENA NA AUKCIJAMA! Bojić: Dobro je što je slika Paje Jovanovića vraćena u Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track