NIKOLA ŽIGON O IZLOŽBI "SLIKE U E-MOLU": Ljubav i kompozicije Mendelsona i Šopena bile su inspiracija
Foto: Damir Dervišagić

Ne propustite

NIKOLA ŽIGON O IZLOŽBI "SLIKE U E-MOLU": Ljubav i kompozicije Mendelsona i Šopena bile su inspiracija

Kultura -

U galeriji "Štab" u petak veče biće otvorena izložba "Slike u e-molu" Nikole Žigona. Do 3. decembra publika može da vidi njegov novi likovni izraz koji je nastao nakon boravka u Parizu.

karusel, Sara Nikolić, Luka Maksimović, Ljubiša Preletačević, Nikola Žigon, Jelena Krstić
foto: Damir Dervišagić

- Samo mi je "kliknulo" - izložba će se zvati "Slike u e-molu". I to kad sam se setio da su moje omiljene kompozicije, Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu. Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem. Kako ljubav priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu - kaže Žigon i nastavlja:

Nikola Žigon
foto: Nebojša Babić

- Ona je prisutna svuda i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne, i dajemo joj izvesni obrazac postojanja. Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom i linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji ljubavi koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću? Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka drže otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet. Preporučujem da odslušate kompozicije koje su me inspirisale dok gledate slike sa ove izložbe, ko zna, možda se sretnemo u nekoj drugoj ravni, odakle kreće moja inspiracija.

Nikola Žigon
foto: Promo

Žigon je sin velikog glumca Steve Žigona, rođen je u Ljubljani, a diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu, u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine, po povratku iz Pariza, on se dokazao kao autor nečeg novog i drugačijeg. Zahvaljujući tim izložbama, od 2002. godine postaje ekskluzivni član prestižne galerije "Prom" u Minhenu.

Jelena Žigon, Stevo Žigon, Nikola Žigon
foto: Marina Lopičić

Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci muzeja Virt. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track