"TAJ OSMEH, KOJI SAM TADA VIDEO NA LICU..." Laušević je posvetio knjigu najvažnijem čoveku u životu, a ovako je govorio o njemu
Foto: Dragana Udovičić

tuga

"TAJ OSMEH, KOJI SAM TADA VIDEO NA LICU..." Laušević je posvetio knjigu najvažnijem čoveku u životu, a ovako je govorio o njemu

Kultura -

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini, saopštila je njegova porodica.

"Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević", stoji u saopštenju ožalošćene porodice.

Dramski umetnik izgubio je bitku sa teškom bolešću, a do poslednjeg dana se trudio da bude posvećen poslu.

Žarko Laušević, iz predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Teroristi
foto: arhiva JDP

Pored glume, Laušević je ostavio i veliki trag u svojim delima u kojima je ogolio svoj život i otkrio sve što mu se dešavalo u životu.

Poznato je da glumac nije davao intervjue i da se trudio da se ne eksponira u medijima, a u razgovoru za Gloriu, jednom prilikom govorio je o porodici i literalnom radu.

Objavio tri knjige koje nose zajednički podnaslov - “Dnevnik jedne robije”. Veliki tiraži i brojne hvale svedoče da je Žarko Laušević pokazao i ogroman spisateljski dar.

Poznato je da je jednu posvetio svom ocu, a na pitanje koje su najlepše uspomene koje čuva na njega, on je za Gloriu rekao.

žarko Laušević
foto: Vesna Lalić

- Većinu iznosim u knjigama. Bio je visokomoralna ličnost i tih čovek. Živeo je po zakonima hrišćanske pravičnosti i nikad se nije ljutio na život. Trudio se da ne pokazuje emocije. Ipak, sećam se jednog užarenog, suvog leta u tadašnjem Titogradu, kada je napokon linula kiša, pravi letnji pljusak. Pozvao je nas decu na terasu i krenuo da se veseli onako iskonski, gotovo dečje.

Nismo mogli da verujemo svojim očima. Naš otac, uvek ozbiljan i zabrinuti profesor, odjedanput pokazuje neku drugu, nama nepoznatu stranu svoje prirode. Taj osmeh, koji sam tada video na njegovom licu, otkrivao sam sve češće kod njega kako je bivao stariji. Osmeh pomirenosti i razumevanja sveta oko sebe.

On se tada osvrnuo i na svoju majku, koja je mnogo patila zbog toga što nije mogla da vidi sina.

(Kurir.ra/Gloria)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track