"IMAO SAM UTISAK DA MU UZIMA ŽIVOT I PUCAO SAM BEZ RAZMIŠLJANJA": Ovako je Laušević govorio o kobnoj noći koja je promenila sve
Foto: ATAImages

GODINA PROĐE, DAN NIKAD

"IMAO SAM UTISAK DA MU UZIMA ŽIVOT I PUCAO SAM BEZ RAZMIŠLJANJA": Ovako je Laušević govorio o kobnoj noći koja je promenila sve

Kultura -

Veliki glumac Žarko Laušević napustio nas je danas nakon kraće i teške bolesti. Iza njega su ostale brojne velike uloge, a bilo bi ih još više da se 1993. godine nije dogodila strašna noć koja ga je zauvek obeležila.

Obećavajuću karijeru talentovanog glumca 1993. godine u trenutku je zaustavio tragični događaj koji se odigrao u Crnoj Gori. Žarko Laušević i njegov brat Branimir su napadnuti. Tom prilikom Žarko je iz svog pištolja u samoodbrani usmrtio napadače i teško ranio jednog mladića. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine.

žarko Laušević
foto: Vesna Lalić

Posle ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu. Tada se odselio u Ameriku. Odgovore na sva pitanja dao je u knjizi "Godina prođe, dan nikad", objavljenoj 2011. godine, u kojoj je, između ostalog, napisao:

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu: Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je: Šta je bilo, momak? Kazao sam: Ništa, sve je u redu. Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran... Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha - navodi se u knjizi. On je u tom romanu opisao i detalje kobne noći.

- Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja - piše u knjizi "Godina prođe, dan nikad".

U istoj knjizi je glumac otkrio kako se osećao po tom pitanju:

- Ubio sam dva momka što su tek zakoračila u život! Pucao sam. Nisam imao izbora. Nisam imao ništa drugo. Nikad to sebi neću oprostiti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track