ZAVŠRENO JUBILARNO TAKMIČENJE LAZAR JOVANOVIĆ: Nagrađeni pevači pozdravljeni aplauzom publike! Lučić dobio posebno priznanje
Foto: Branko Kačarević

ne propustite

ZAVŠRENO JUBILARNO TAKMIČENJE LAZAR JOVANOVIĆ: Nagrađeni pevači pozdravljeni aplauzom publike! Lučić dobio posebno priznanje

Kultura -

Posle dva dana gde su pred uvaženim žirijem u hramu muzike pevali oni koje tek čeka karijera na sceni dobili smo laureate jubilarnog takmičenja „Lazar Jovanović“. Na samom početku mlade pevače su pozdravili i otvorili takmičenje mecosopran Jadranka Jovanović i bariton Željko Lučić po kojima će od ove godine nagrade i nositi ime, kao i po primadoni Radmili Smiljanić.

Takmičenje Lazar Jovanović
foto: Branko Kačarević

Dirnuti što su značajne nagrade ponele njihova imena, Jadranka Jovanović je nadahnuto govorila o svom pregnuću u svetu opere, koji je predstavljala kako na svetskim scenama, tako i širom Srbije, razbijajući predrasude o ovoj najsavršenijoj scenskoj umetnosti, dok je Željko Lučić emotivnim obraćanjem takmičarima spomenuo da kada je on počinjao nije ni sanjao gde će ga ova umetnost dovesti, a za to mnogo duguje svojim profesorima, pre svega primadoni Biserki Cvejić.

Takmičenje je bilo podeljeno u nekoliko kategorija, a mogli su da se takmiče svi operski pevači od 16 do 33 godine. Starije kategorije su imale takmičenje u dve etape.

Takmičenje Lazar Jovanović
foto: Branko Kačarević

Glavnu nagradu pod imenom „LAZAR JOVANOVIĆ“ dobio je Vlatko Belas iz Hrvatske. Nagrada se sastoji od solističkog koncerta sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u koncertnoj sezoni 2023/2024. Nagradu dodeljuju Kulturni element i Kolarčeva zadužbina. Novčani iznos glavne nagrade iznosi 500 evra, a AV Team produkcija obezbeđuje video snimak i fotografije koncerta.

Takmičenje Lazar Jovanović
foto: Branko Kačarević

Nagrade Kulturnog elementa najboljim pevačima na ovom prestižnom takmičenju, koje od ovog jubilarnog izdanja nose imena naših uvaženih operskih legendi osvojili su: nagradu „JADRANKA JOVANOVIĆ“ Sofija Sviderski iz Srbije i Žiga Čopi iz Slovenije, nagradu „RADMILA SMILjANIĆ“ Andrej Glavan iz Srbije i nagradu „ŽELjKO LUČIĆ“ Lobel Barun iz Hrvatske. Svi dobitnici ovih nagrada, osim povelje, takođe će biti nagrađeni i finansijskom nagradom u iznosu od 200 evra. Ove nagrade su simbol izuzetnosti i posvećenosti umetnosti solo pevanja, i predstavljaju inspiraciju za buduće generacije muzičkih talenata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track