Šesti festival malih pozorišnih formi u Zaječaru: Ovacije za ekipu predstave "Za nas počinje život" iz Severne Makedonije
Foto: Pozorište Zoran Radmilović

uspeh

Šesti festival malih pozorišnih formi u Zaječaru: Ovacije za ekipu predstave "Za nas počinje život" iz Severne Makedonije

Kultura -

Festival malih pozorišnih formi koji se u zaječarskom teatru održava šesti put nastavljen je u četvrtak predstavom iz Severne Makedonije "Za nas počinje život" mađarskog pisca Georga Špira u režiji Dejana Projkovskog. Igraju Biljana Dragićević Projkovski i Nino Levi.

Muškarac i žena bore se i lutaju životnim stazama i nikako da savladaju probleme. U trenutku kada pomisle da je vrh visok, a dno duboko, osvoje milione na lotou. Predstava ima mnogo tragikomičnih situacija, ali i mnogo komičnih dijaloga koji nas podsećaju da je život lep i bez dobitka na lutriji, tako da oni na kraju spale listić sa dobitnom kombinacijom.

predstava Za nas počinje život
foto: Pozorište Zoran Radmilović

Reditelj Dejan Projkovski nije krio zadovoljstvo zbog pozitivne reakcije publike, ističući da je osećaj bio kao da su igrali u Dramskom teatru u Skoplju.

- Ovo je predstava koja govori o malom čoveku. Tekst je savremena varijanta priče kakvu vidimo kod Čehova. Ako se tri sestre pitaju kakva će Moskva biti kroz 100 godina, muž i žena su ta dva lika posle 100 godina. Ovo je predstava o malom čoveku sa velikim snovima, koji živi u blatu, ali na drugoj strani pokušava da sanja, jer je san jedina stvar koja nije zabranjena. S druge strane postavlja se pitanje šta ako se snovi ostvare? To je zapravo priča o nama, o čoveku kao nesavršenom biću. Kažu da je život vreme koje prolazimo dok planiramo kako ćemo jednog dana živeti, lepo dobro i srećno. U predstavi smo videli velike planove glavnih junaka, zapravo jedan običan, mali, ljudski život - kaže u izjavi za pozorišni sajt reditelj Dejan Projkovski.

predstava Za nas počinje život
foto: Pozorište Zoran Radmilović

Za ulogu Žene u predstavi "Za nas počinje život" glumica Biljana Dragićević Projkovski dobila je nagrade za najbolju žensku ulogu na dva festivala malih formi u Severnoj Makedoniji.

- Nino je iz Makedonskog narodnog teatra, ja sam iz Dramskog teatra i prvi put smo zajedno u nekoj predstavi. Dobro smo se složili i uigrali i želimo ovoj predstavi dug život.

Nino Levi ističe da je dobra reakcija publike očekivana i napominje da su uprkos tome što su za ovaj komad obezbeđene „sitne pare“ iz resornog ministarstva, Biljana, Dejan i on uspeli da naprave dobru predstavu.

predstava Za nas počinje život
foto: Pozorište Zoran Radmilović

U petak je na programu monodrama „Nana“ po motivima romana Emila Zole, u kojoj igra mlada beogradska glumica Milena Božić. Za ovu ulogu, koja je njen master rad, osvojila je specijalnu glumačku nagradu na 8. Be:femonu (Bečejskom festivalu) 2020. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:42

PREDSTAVA BOLEST MLADOSTI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track