DODELJENA NAGRADA „MOMČILO TEŠIĆ“ ZA UKUPNO KNJIŽEVNO DELO: Evo koji veliki pesnik je dobio počasno odlikovanje
Foto: Kurir

u oblasti poezije za decu

DODELJENA NAGRADA „MOMČILO TEŠIĆ“ ZA UKUPNO KNJIŽEVNO DELO: Evo koji veliki pesnik je dobio počasno odlikovanje

Kultura -

Pesnik Ljubiša Đidić iz Kruševca je ovogodišnji dobitnik nagrade „Momčilo Tešić“ za ukupno književno stvaralaštvo u oblasti poezije za decu. Ovo priznanje dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege, a odluku je doneo žiri u sastavu Gordana Maletić, Milijan Despotović i Branko Stevanović.

Ljubiša Bata Đidić je srpski pesnik, prozni pisac, književni i likovni kritičar, esejista i putopisac. Rođen je u Kraljevu 1937. godine, a živi i radi u Kruševcu. Završio je Gimnaziju u Kruševcu i Filozofski fakultet u Beogradu. Objavio je više zbirki pesama: „Podignute ruke“ (1965.), „Nagrizen prsten (1969), „Prolistalo koplje” (1971), „Svrake vole sjajne stvari” (1975), „Gorionik” (1978), „Severnjača nad Bagdalom“ (1986.), „Prometejeva činija“ (1984.), „Pakao za dnevnu upotrebu“ (1993.) i „Srčani udar“ (2019.).

Ljubiša Đidić
foto: Kurir

Objavio je i putopise: „Čudesna Kina“ i „Pod južnim krstom - Latinska Amerika“ i romane „Dnevnik za Teu“ i „Skraćenice“, kao i zbirke pesama za decu. Priredio je nekoliko antologija: Dogodilo se u Kruševcu, Kruševačka rozeta, Srpska kuća - pesnici o Krfu, Vidu i Zejtinliku, Beskrajni plavi krug - pedeset godina modernog srpskog pesništva i Hilandar u srpskom pesništvu i najnoviju “Plava Zvezda nad Bagdalom” (2023). Autor je monografije o gradu Kruševcu, u kojoj je prikazao istorijat i znamenitosti Lazarevog grada. Njegove knjige prevedene su na grčki, francuski, rumunski, ruski, španski i makedonski jeziku, a sam je sa slovenačkog preveo desetak knjiga.

Bio je dugogodišnji direktor i urednik književnog časopisa „Bagdala“, čiji je i sada urednik, kao i časopisa “Bagdala za decu”. Dobitnik je brojnih nagrada: Oktobarska nagrada grada Kruševca, „Rasinski cvet“, nagrada „Zmajevih dečijih igara“ (1997.), „Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića“ (2008.), Vukove nagrade (2010.), „Pero despota Stefana Lazarevića“ (2013.) i Svetosavske nagrade grada Kruševca za 2022. godinu. Osnivač je brojnih manifestacija, među kojima su: „Belovodska rozeta“, „Kozniku u pohode“ i „Kosovska galerija“, kruševačke Filozofsko- književne škole i predsednik Odbora za obnovu Мanastira Milentija.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Bonus video:

01:37

PORODICA ZARIĆ IZDOMINIRALA NA PRVOM MESTU! Proglašen nedeljni pobednik kulinarske emisije: Nagrada 100.000 dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track