U POZORIŠTU IMAM DUHOVNI MIR, TAMO BEŽIM OD BUKE ESTRADE: Dino Mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame HUBAČA
Foto: Ustupljena fotografija

premijera

U POZORIŠTU IMAM DUHOVNI MIR, TAMO BEŽIM OD BUKE ESTRADE: Dino Mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame HUBAČA

Kultura -

Repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu postaće bogatiji za predstavu "Sanjao sam da sam se probudio", po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića.

Reditelj iz Sarajeva prvi put radi u našem nacionalnom teatru, a uloge je poverio Jovanu Jovanoviću, Dušanu Matejiću, Anastasiji Mandić, Suzani Lukić, Nini Nešković, Nikoli Vujoviću i Slobodanu Beštiću.

Sanjao sam da sam se probudio, Predstava
foto: Marijana Janković

- Retki su tekstovi domaćih pisaca koji se bave pozorištem. Hubač je u ovom postavio kaleidoskopsku dramsku strukturu. Žanrovski disperzivan tekst kroz dramaturgiju snova omogućava rediteljsko-dramaturšku nadgradnju, autorefleksivnost celokupnog saradničkog (autorskog) i glumačkog tima, gde nam je omogućeno da se igramo, prepoznajemo sopstvenost kao deo fragilnog pozorišnog sna - kaže Mustafić za Pozorišne novine.

Sanjao sam da sam se probudio, Predstava
foto: Marijana Janković

Mustafić je u Beograd stigao pravo sa snimanja svog novog filma.

- Trudim se da ne budem reditelj samo u pozorišnoj sali i na pres-konferenciji već da baš tim okom sagledam svet oko sebe multiperspektivno, tražeći umetničku istinu na sceni u nijansi koja se ne čuje ili ne vidi u ovom pomahnitalom vremenu socijalnih mreža i agresivne zabavljačke industrije. U teatru još uvek imam duhovni mir i sakralnu rečitu tišinu od eksterne buke, samodopadljive rike raznih influensera i estradnih intelektualaca - otkrio je reditelj.

Željko Hubač, životna Priča, Ispovest
foto: Damir Dervišagić

Željko Hubač bio je jedan od najuspešnijih direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Teatar je društveni događaj, urbani ritual. Savremeno, umetnički vođeno pozorište ne sme da se prikloni trivijalnosti i komercijalnosti, već mora da zastupa opšte društvene interese. Pozorište treba da otvara bolna i tabuizirana pitanja, da pruža doprinos umetničkoj i društvenoj emancipaciji. Verujem u pozorište kao prostor socijalnog dijaloga, mesto različitosti i otvaranja receptivnog horizonta za nepoznato i drugačije - objasnio je Mustafić.

1 / 8 Foto: Marijana Janković

Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, a umetnički tim čine i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Marina Medenica, kompozitorka Irena Popović Dragović i Ljiljana Mrkić Popović, koja je bila zadužena za scenski govor.

Odložena premijera

Premijera je planirana za sutra na sceni "Raša Plaović", ali je odložena zbog bolesti glumaca za 21. januar 2024. godine.

Karte kupljene za izvođenja u novembru i decembru možete vratiti ili zameniti na blagajni Narodnog pozorišta. Ukoliko ste ih nabavili putem onlajn prodaje, postupak će biti primenjen po propisanoj proceduri u vezi sa tom vrstom kupovine ulaznica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track