JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA TALENTOVANOG REDITELJA JUGA ĐORĐEVIĆA IZ VRANJA: Impresije i ovacije publike nisu izostale na festivalu
Foto: Jakov Simović/Promo

JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA TALENTOVANOG REDITELJA JUGA ĐORĐEVIĆA IZ VRANJA: Impresije i ovacije publike nisu izostale na festivalu

Kultura -

Reditelj Jug Đorđević iz Vranja, najuspešniji je reditelj na ovogodišnjoj 11. smotri Prvoizvedenih predstava čiji je takmičarski deo završen u nedelju u Aleksincu. Nagradu na Festivalu dobio je za režiju predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčićˮ koja je proglašena za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Vanja Ejdus
foto: Narodno pozorište Beograd

„Gran pri festivalaˮ, odnosno nagradu za najbolji dramski tekst, koja nosi naziv „Slobodan Selenićˮ, na ovogodišnjoj 11. smotri Prvoizvedenih predstava čiji je takmičarski deo završen večeras u Aleksincu, dobio je Đorđe Kosić za delo, po kome je izvedena predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčićˮ, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je režirao Jug Đorđević.

Nagrada za najbolju glumicu koja je nazvana „Olga Ivanovićˮ dodeljena je Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi. Glumac Milan Marić dobio je nagradu za najboljeg glumca, za ostvarenje u komadu „Bilo jednom na Brijunimaˮ. Nagrada za Najboljeg mladog glumca ili glumicu „Dušan Duka Jovanovićˮ dodeljena je Luki Grbiću za uloge Artjoma Gusjeva i Roberta Evansa u predstavi „NLOˮ.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić
foto: Marijana Janković

Publika odlučila

Publika je najviše bila naklonjena predstavi „Šta će biti sa svima namaˮ u produkciji Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina i režiji Borisa Liješevića.

Stručni žiri ovogodišnjeg PIP- a činili su, Dr Miroslav Radonjić, Goran Ibrajter i Biljana Nikolić. Selektor Festivala bio je Nebojša Bradić.

Reditelj Jug Đorđević za predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Narodnog pozorišta na Festivalu Petar Kočić u Banja Luci dobio je nagradu za najbolju režiju.

Jug Đorđević je rođen u Vranju 1993. gde je završio osnovnu i srednju školu.

Živi u Beogradu gde je završio Fakultet dramskih umetnosti na odseku pozorišna i radio režija.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Vanja Ejdus
foto: Narodno pozorište Beograd

Zanimljivo je da potiče iz umetničke porodice. Njegova majka Radmila Kocevska glumica vranjskog ansambla Pozorišta "Bora Stanković" decenijama je na daskama koje život znače i dobitnica je brojnih priznanja.

I sestre Emilija i Julija su u umetnosti, bave se muzikom.

Specijalna nagrada na Joakimu Vujiću dodeljena mu je već 2018. za njegov rediteljski debi predstavu Kepler 452-b, a onda su usledila i druga priznanja.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić
foto: Marijana Janković

Pozorišna manifestacija počela je premijernim izvođenjem komada "Ništa nećemo zaboraviti" vranjskog ansambla, po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića. Priča o ljudima koji su bili na Golom otoku i nepravdi koja im je nametnuta.

Impresije i ovacije publike nisu izostale.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track