SPREMAM FILMOVE PO PRIČAMA LANE BASTAŠIĆ I RUMENE BUŽAROVSKE! Dragojević: Za umetnika vrlo važno da ostavlja tragove za BUDUĆNOST
Foto: Saša Urošev

Proslavljeni reditelj gostovao u Kikindi

SPREMAM FILMOVE PO PRIČAMA LANE BASTAŠIĆ I RUMENE BUŽAROVSKE! Dragojević: Za umetnika vrlo važno da ostavlja tragove za BUDUĆNOST

Kultura -

Autor kultnih filmova "Lepa sela lepo gore", "Mi nismo anđeli", "Rane" i "Parada" Srđan Dragojević na poziv "Mokrin hausa", a u susret koncertu kultne slovenačke grupe Lajbah u tom selu, gostovao je u Kikindi. Književno veče u Narodnom muzeju Dragojević je iskoristio da najavi nove filmske projekte, ali i govori o svojim novinarskim i umetničkim počecima i istakne koliko je važna decentralizacije kulture:

Srđan Dragojević
foto: Saša Urošev

- Filmovi su moja strast i time se bavim celog života. Sa 16 godina zavoleo sam novinarstvo jer je i moj otac bio novinar. Novinari su mi uvek bili zanimljivi. Prešao sam na poeziju i svojevremeno dobio Brankovu nagradu. Sebe smatram aktivistom u kulturi. Uvek sam se zalagao da kultura mora da pripada svima i da ne može i ne sme da bude fokusirana isključivo u našem glavnom gradu. Zalagao sam se svojevremeno za revitalitaciju sto domova kulture u Srbiji, ali za tako nešto nije bilo interesovanja. Da se kojim slučajem to sad i realizuje, ne znam da li smo, nažalost, otišli suviše nizbrdo. Neki obrasci popularne kulture su prevagnuli. Neophodan nam je sveobuhvatni reset, uključujući i reformu obrazovnog sistema - rekao je Dragojević.

Srđan Dragojević
foto: Saša Urošev

Reditelj je publiku nasmejao govoreći da zarađuje snimajući reklame:

- Trudim se da zadržim autonomnu poziciju u svakom pogledu. Mislim da je za umetnika vrlo važno da ostavlja tragove za budućnost. Meni je taj pojam vrlo značajan. Uvek sam kritikovao negativne pojave u društvu, a moji filmovi su imali i tu aktivističku notu. Kritikovali su trenutno stanje u društvu. Mislim da tako i nastavim. Planiram dva nova filma. Jedan će biti po priči "Osmi mart" Rumene Bužarovske, makedonske spisateljice. Snimiću i dečji film po priči Lane Bastašić "Mlečni zubi". Baviće se time kako institucije uništavaju detinjstvo roditeljima - ispričao je Dragojević i izrazio uverenje da će to biti dosta angažovani filmovi.

Srđan Dragojević
foto: Saša Urošev

Osim njega, Kikinđanima su se predstavile spisateljice Rumena Bužarovska i Saša Savanović, ali i glumac Goran Bogdan.

Kurir.rs Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track