BORIS ISAKOVIĆ DOBITNIK DOBRIČINOG PRSTENA: Glumcu uručena nagrada za ŽIVOTNO DELO, pobedio u jakoj konkurenciji (VIDEO)
Foto: Petar Aleksić

ODLUČIO SEDMOČLANI ŽIRI

BORIS ISAKOVIĆ DOBITNIK DOBRIČINOG PRSTENA: Glumcu uručena nagrada za ŽIVOTNO DELO, pobedio u jakoj konkurenciji (VIDEO)

Kultura -

Glumačka nagrada "Dobričin prsten" Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo u 2022. godini uručena je danas Borisu Isakoviću na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Nagradu je Isakoviću uručio glumac Petar Božović.

Dobričin prsten, Boris Isaković, Petar Božović
foto: Petar Aleksić

"Pre svega se zahvaljujem Vidi Ognjenović, predsednici žirija, kao i celom žiriju, mom kolegi i prijatelju Nebojši Dugaliću, predsedniku Udruženja dramskih umetnika, zaposlednima u Udruženju dramskih umetnika, Tamari Vučković Manojlović, direktorki JDP-a i celom JDP-u, Saši Milosavljeviću na predivnoj monografiji, kao i svima koji su učestvovali u nastajanju ove knjige. Mojoj Jaci, mojoj Uni, mom Stefanu, mom ocu, koji me je i zarazio pozorištem i mojoj ćuvenoj maćehi Seki, od koje sam svašta nešto naučio", rekao je glumac između ostalog nakon što je primio ovu prestižnu nagradu.

00:39

Petar Božović uručio Borisu Isakoviću nagradu Dobričin prsten

Ovaj dramski umetnik je 35. laureat ovog uglednog i najvišeg staleškog priznanja, koje se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i unikatne oslikane diplome na pergamentu.

U konkurenciji za nagradu bilo je devetoro njegovih istaknutih kolega.

1 / 9 Foto: Petar Aleksić

Osim Borisa, nominovani su i Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Gorica Popović, Anita Mančić, Branislav Milićević, Saša Torlaković, Tihomir Stanić i Rade Šerbedžija.

Sedmočlani žiri - u sastavu Vida Ognjenović, predsednica žirija, Jelisaveta Seka Sablić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Ksenija Radulović, Egon Savin i Ivan Medenica, odluku je doneo prošlog decembra tajnim glasanjem, i to većinom glasova.

04:11

Govor Borisa Isakovića nakon uručivanja nagrade Dobričin prsten

- Nikad nije bio član JDP-a, ali je tu od 1994. i predstave "Bure baruta". Želim mu još puno uloga i nagrada - rekla je Tamara Vučković, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

O istoriji nagrade je na priredbi govorio glumac Nebojša Dugalić.

- Najveća nagrada je raditi s Borisom. On u meni kao partner izaziva najveću snagu. To je umeće najređih - rekao je Nebojša Dugalić.

Aleksandar Milosavljević je autor knjige o Borisu Isakoviću.

- Dobro pozorište možete praviti sa istomišljenicima. Radeći ovu knjigu pokušao sam da se bavim ne samo Borisom kao glumcem, već i privatnim životom. To nije bilo moguće. U knjizi postoji tekst njegovog oca koju govori o Borisovom detinjstvu, koji mi je bio značajan. Privatno i on je glumac - rekao je Milosavljević.

(Kurir.rs/ Lj. R)

Bonus video:

00:28

Dodela nagrada Sarajevo film Festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track