NIKOLA KOJO S FILMOM "JAHAČI" OTVARA REVIJU DANI SLOVENAČKOG FILMA: Ulaz slobodan, a festival se održava u ovim GRADOVIMA
Foto: Firefly Production

Ne propustite

NIKOLA KOJO S FILMOM "JAHAČI" OTVARA REVIJU DANI SLOVENAČKOG FILMA: Ulaz slobodan, a festival se održava u ovim GRADOVIMA

Kultura -

U Jugoslovenskoj kinoteci u četvrtak veče počinju deveti Dani slovenačkog filma, koje će otvoriti glumac Nikola Kojo i ostvarenje "Jahači". U slovenačkom kandidatu za Oskara slavni glumac igra ulogu Petera, a nakon projekcije sledi razgovor s publikom.

film Jahači
foto: Promo

"Jahači" su odgovor na pitanje kako izgleda slovenačka nostalgija za krajem devedesetih. Debi film Dominika Menceja i beogradskog scenariste Borisa Grgurovića (serije "Azbuka našeg života", "Blok 27" i druge), prikazan na Sarajevo film festivalu, stavlja na probu dugogodišnje prijateljstvo i traženje sebe postavlja kao dualnost - jedinstveno odredište naspram večitog lutanja. Tomaž (Timon Šturbej) i Anton (Petja Labović) najbolji su prijatelji odrasli na selu u severoistočnom delu Slovenije. Dok Tomaž ima reputaciju dobrog momka i vrednog radnika koji s majkom (Nataša Matjašec Rošker) čisti podove crkve, uklanja korov s groblja i popravlja motokultivator za sveštenika u svojoj maloj garaži, Anton je naizgled buntovnik bez razloga, seoski poštar, koji ni taj posao ne može da obavlja bez poteškoća. Život na selu je miran, predvidiv, bez uzbuđenja i jedini izvor radosti za momke su vožnje mopedima marke "tomos" koji simbolizuju njihovu slobodu - nejaku ali bučnu.

film Jahači
foto: Promo

Revija Dani slovenačkog filma, koja će ove godine biti održana od 7. do 10. decembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu i Boru, organizuje se, već po tradiciji, u saradnji Društva Slovenaca "Sava" u Beogradu, Ambasade Republike Slovenije, Jugoslovenske kinoteke, Kinoteke Slovenije i drugih institucija.

Razgovori s gostima nakon projekcija filmova i ove godine obradovaće publiku u Jugoslovenskoj kinoteci, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Izložba fotografija sa snimanja "Kekeca" i "Devetog kruga"

Prateći program devete revije Dani slovenačkog filma obuhvata i izložbu posvećenu stvaralaštvu pionira slovenačke i jugoslovenske kinematografije, direktora fotografije i montažera Ivana Marinčeka (1922-2020). On je snimio antologijske filmove "Kekec" (1951) Jožeta Galea, "Deveti krug" (1960) Franca Štiglica, "Dvoje" (1961) Aleksandra Saše Petrovića i druga nezaboravna ostvarenja. Tokom otvaranja izložbe i okruglog stola biće upriličeno i prijatno druženje srpskih i slovenačkih snimatelja koji će posetiti Beograd. Izložbu će pratiti i projekcija filma o Ivanu Marinčeku "Žan", čiji je autor istaknuti direktor fotografije i scenarista Radovan Čok, u četvrtak od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, uoči otvaranja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track