NEBOJŠA GLOGOVAC IZ POZORIŠNOG ALBUMA: Izložba u čast jednog od naših najvećih glumaca sa slikama iz PRIVATNE ARHIVE PORODICE
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

ne propustite

NEBOJŠA GLOGOVAC IZ POZORIŠNOG ALBUMA: Izložba u čast jednog od naših najvećih glumaca sa slikama iz PRIVATNE ARHIVE PORODICE

Kultura -

U čast glumca Nebojše Glogovca u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u utorak je otvorena izložba "Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma" Mirjane Odavić.

Nastala je u okviru ciklusa posvećenog dobitnicima Nagrade "Dobričin prsten", sa ciljen da se oda čast jednom od naših najboljih pozorišnih i filmskih umetnika, koji je prerano napustio ovozemaljski svet.

Nebojša Glogovac, komemoracija, JDP
foto: Ana Paunković

Ovu izložbu upotpunili su materijali iz zbirki Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Zvezdara teatra, Ateljea 212, Bitef teatra, Pozorišta "Boško Buha", Narodnog pozorišta u Beogradu, privatne arhive Maje Medić i porodice Glogovac.

Nezaboravni Glogi

Nebojša Glogovac - Pop, Lobanja, Glogi, Šarpej, Ućebani, Bizon – rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju. U ranoj mladosti bio je član Dečje dramske grupe studija Radio Beograda i amaterskog pozorišta u Pančevu, gde mu je mentor bio Milenko Zablaćanski.

Nebojša Glogovac
foto: Nenad Petrović

Posle dve godine studiranja psihologije shvata da mu je gluma draža i iz prvog pokušaja polaže prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, našavši se u klasi Vladimira Jevtovića u kojoj su mu kolege bili Nela Mihailović, Nataša Ninković, Daniela Kuzmanović, Danijela Ugrenović, Karolina Cimeša, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović i Boris Pingović.

Na drugoj godini studiranja pozvan je da igra u komadu "Velika pljačka" u režiji Dejana Mijača, a naredne godine dobija stipendiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta čiji stalni član postaje 1996.

Nebojša Glogovac
foto: Nenad Petrović

Tokom skoro tri decenije duge, ali i rano prekinute pozorišne karijere, Nebojša Glogovac je ostvario trideset i četiri uloge, za mnoge od njih dobivši najveća priznanja. U svom matičnom, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, od prve uloge Serdara Nika Đurova u predstavi" Lažni car Šćepan Mali" (1993) pa do poslednje, Hamleta u istoimenom komadu (2016), Glogovac je svoj raskošni i blistavi dar utkao u još osamnaest predstava.

Igrao je i u drugim teatarskim kućama naše prestonice (Atelje 212, BDP, Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu, Pozorište „Boško Buha“, Kult teatar, Bitef teatar...), ali i u regionu (Ulysses teatar na Brionima, Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici).

Foto, Premijera, Nebojša Glogovac, Hamlet, Aleksandar Popovski, JDP
foto: Nenad Petrović

Radio je sa najvećim rediteljskim imenima naše savremene pozorišne umetnosti među kojima su: Dejan Mijač (4 predstave), Aleksandar Popovski (3), Slobodan Jankovski (3), Paolo Mađeli (2), Nebojša Bradić (2), Nikola Pejaković (2), Lenka Udovički (2). Njegove izuzetne veštine, širine i talenat, dolazili su do izražaja i u predstavama koje su režirali Vida Ognjenović, Jagoš Marković, Egon Savin, Nikita Milivojević, Alisa Stojanović, Dušan Jovanović, Igor Vuk Torbica i drugi.

U jednom su svi saglasni: Nebojša Glogovac je bio veliki čovek, iskren, plemenit, spontan, pametan i izuzetno duhovit, a kao umetnika su ga krasili maestralnost, neponovljivost, ekspresivna igra koja je prerastala u prave glumačke bravure.

Nebojša Glogovac
foto: Dado Đilas

Svoj retki dar nesebično je delio sa publikom, koja je to umela da oseti i nagradi. Dobitnik je skoro svih pozorišnih priznanja kod nas i u regionu. Uloga Ivana u predstavi "Hadersfild" donela mu je čak osam prestižnih nagrada (Sterijina, „Miloš Žutić“, „Ardalion“...), a uloga Adama u Razbijenom krčagu – šest („Milivoje Živanović“, „Ivo Serdar“, Zlatni ćuran...).

Posthumno je 2018. postao trideset i prvi nosilac naše najveće glumačke nagrade, "Dobričin prsten", koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje dramskim umetnicima za životno delo, a Jugoslovensko dramsko pozorište je 2021. ustanovilo Nagradu "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca, koja se dodeljuje 3. aprila, na dan ovog teatra.

Nebojša Glogovac
foto: Kurir televizija

Njegov snažan glumački izraz i posvećenost poslu ostavili su velikog traga i na filmu i televiziji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:02

JDP dodela nagrade Nebojša Glogovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track