NAGLO PREKINUT NASTUP MARINE ABRAMOVIĆ: Umetnica nastupila posle meseci provedenih u bolnici, a evo šta se desilo na skupu
Foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

jedva preživela

NAGLO PREKINUT NASTUP MARINE ABRAMOVIĆ: Umetnica nastupila posle meseci provedenih u bolnici, a evo šta se desilo na skupu

Kultura -

Slavna umetnica Marina Abramović obećala je da neće učestvovati u bilo kojim živim performansima tokom svoje izuzetno popularne izložbe u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu, koja traje do 1. januara, nakon što je jedva preživela plućnu emboliju.

Naime, u maju, nakon što je otišla u bolnicu zbog manje operacije kolena, umetnica je dobila plućnu emboliju od koje je zamalo umrla. Bila je na intenzivnoj nezi šest nedelja, imala je tri operacije, devet transfuzija krvi i neko vreme je provela u komi.

MArina Abramović, Marina Abramovič
foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, Abramovićeva se ipak odlučila na još jedan nastup pred publikom, pa je u Londonu održala jedinstveni performans, deleći mudre reči ispred Kraljevske akademije.

Mi transformišemo negativnost

Prisutne je pozvala da duboko dišu i ponavljaju njene reči, izgovarajući „mi transformišemo negativnost“ dok su se držali za ruke. Neki ljudi su se uhvatili jedni drugima za rame u znak solidarnosti. Međutim, okupljanje u svrhu širenja ljubavi je prekinuto uzvicima: „Slobodna Palestina“, piše „theartnewspapper“.

Inače, nedavno je Nemačko izdanje časopisa za muškarce GQ dodelilo Marini Abramović nagradu Art Icon na svojoj 25. gala svečanosti Men of the Year. Poznata umetnica je sve zvanice na skupu u Berlinu zamolila za tišinu. Svako je trebalo samo da dodirne rame osobe kraj sebe i nemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima i planeti. Publika ju je poslušala.

MArina Abramović, Marina Abramovič
foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primivši nagradu na svoj 77. rođendan, održala je govor u kome je ukazala na nesreću i ratove u svetu. Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Iako GQ nagrade već odavno dodeljuje i ženama Abramovićeva je priznanje primila uz reči: "Ja sam muškarac godine."

(Kurir.rs/24sedam/prenela: T.J.)

Bonus video:

00:36

Među prisutnima je bila glumica Anica Dobra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track