STRIP JUNACI SU POSTALI ZLATNA KOKA HOLIVUDA! Nikola Popević o filmskom stvaranju zajedničkog univerzuma superjunaka
Foto: Zorana Jevtić

TV EKRAN

STRIP JUNACI SU POSTALI ZLATNA KOKA HOLIVUDA! Nikola Popević o filmskom stvaranju zajedničkog univerzuma superjunaka

Kultura -

U filmu "Dedpul" postoji jedna scena smešna čak i površnim poznavaocima strip univerzuma. Večito sarkastični istoimeni superheroj obraća se svom - hajde tako da ga nazovemo - protivniku Kejblu s konstatacijom i pitanjem: "Mnogo si ti nešto smrknut. Jesi li siguran da nisi iz DC univerzuma?"

Stefan Kapičić, Film Dedpul

U čemu je tu štos? Dedpul je strip junak koji je nastao u kompaniji "Marvel". Njihova stara konkurencija, "DC komiks", sa svojim junacima poput Supermena, Betmena, Akvamena i Čudesne Žene danas važi za kompaniju koja se putem superheroja bavi ozbiljnijim temama, čak i reklamne kampanje prikazuju te likove kao smrknute, u senkama i u mraku, po kiši.

S druge strane, "Marvel" je sa Spajdermenom, Ajronmenom i Hulkom stekao reputaciju kompanije orijentisane na zabavnije sadržaje. Takva je podela skorašnja i tesno je vezana za pojavu koja deli kako kritiku, tako i široko gledalište, a to je tzv. superherojski film. Pre naizgled beskrajnog niza preskupih filmskih projekata koji poslednjih deceniju i po donose najveće zarade na blagajnama, takva podela (ako se izuzme oduvek mračni Betmen) nije postojala.

RTS će od subote 16. decembra svojim gledaocima predstaviti delić onoga što se zove "Marvelov filmski univerzum". Kada je postalo očigledno da su strip junaci postali najplodnija zlatna koka Holivuda, filmski autori su počeli da rade na stvaranju zajedničkog univerzuma superjunaka, gde svi ti manje ili više maštovito zamišljeni likovi dele svet u kome žive i bore se, ulaze u međusobne saveze ili zavade i imaju zajedničke priče. U mnogim filmovima imaju svoje zasebne avanture, ali u nekim im se putevi presecaju.

Ajronmen

"DC komiks" je pre "Marvela" uspešno dao na ekranizaciju svoje junake - Supermena 70-ih i 80-ih i Betmena 90-ih. "Marvelov" filmski univerzum "zvanično" je započet sa "Ajronmenom" iz 2008. godine. "Marvel" je pre toga velikim studijima prodavao prava na likove i, iako je tu bilo uspešnih filmova poput trilogije o Spajdermenu, prihodi nisu bili sjajni. Donevši odluku da je najbolje da zadrže kreativnu kontrolu, "Marvel" je čak podigao kredit da započne svoju filmsku produkciju i prava pomama za filmskim superjunacima mogla je da počne.

Skarlet Džohanson
foto: Profimedia

S jedne strane, publika je hrlila u bioskope da gleda zabavne filmske spektakle, a oni nešto stariji imali su i dodatno zadovoljstvo da gledaju junake koje su obožavali čitajući stripove. S druge strane, ovakva postavka odgovarala je svima - producenti su angažovali ozbiljne i proverene režisere da bi filmovima (do)dali integritet i kvalitet, a glumci su priželjkivali uloge jer im je to garantovalo bar nekoliko unosnih ugovora. Publika je brzo počela da vezuje glumce i superjunake, uostalom ogromna većina njih ima alterego u obliku "običnih" ljudi i takva vrsta asocijacije nije bila teška. Retko se događa da glumac izgubi ulogu superjunaka - Robert Dauni Džunior je Ajronmen, Skarlet Džohanson je Crna Udovica, Kris Hemsvort je Tor.

Kris Hemsvort
foto: Profimedia

Mini-ciklus na RTS biće sastavljen od tri filma o Toru (strip junaku zasnovanom na istoimenom nordijskom bogu), kao i od filmova "Crna Udovica" i "Crni Panter". Filmovi o Toru spadaju u prve dve faze "Marvelovih" filmskih saga. Kao strip junak svoj život započeo je 1962. godine, a posle nekoliko neuspelih pokušaja da bude prebačen na bioskopsko platno, naslovnu ulogu dobio je Kris Hemsvort. I ostatak glumačke postave je značajan - Torovog oca Odina glumi Entoni Hopkins, a tu su i Natali Portman, Idris Elba i Tom Hidlston.

Za razliku od brojnih superjunaka koji su svoje moći stekli bilo putem nekog neobičnog događaja ili zbog činjenice da su mutanti, Tor je pripadnik stare vanzemaljske rase koju su Zemljani smatrali za bogove. Naoružan moćnim čekićem Mjolnirom, Tor je preke naravi i arogantan, te ga Odin proteruje na Midgard, to jest Zemlju, gde počinju njegove filmske avanture. Poklonici stare nordijske vere nisu oduševljeni ovakvim Torom, ali šta reći do toga da i nije reč o bogu, već strip junaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track