U BDP 2024. STIŽU "GOSPODA GLEMBAJEVI": Posle Anice Dobre, Jasne Đuričić i Ene Begović mlada glumica je nova BARONICA KASTELI
Foto: ATAImages, Profimedia, Printscreen

Saznajemo

U BDP 2024. STIŽU "GOSPODA GLEMBAJEVI": Posle Anice Dobre, Jasne Đuričić i Ene Begović mlada glumica je nova BARONICA KASTELI

Kultura -

Beogradsko dramsko pozorište sprema u 2024. godini deset premijera, a jedna od njih je predstava "Gospoda Glembajevi", po motivima dela Miroslava Krleže, u režiji Branislava Mićunovića, saznaje Kurir.

Aleksandar Radojčić
foto: Marina Lopičić

Glavne uloge u ovom napetom porodičnom i političkom trileru igraće Marko Gvero (Ignjat Glembaj), prvak ovog teatra Aleksandar Radojičić (Leon) i mlada glumica Isidora Simijonović (baronica Kasteli).

Marko Gvero
foto: Marina Lopičić

Uloga baronice Kasteli san je svake glumice, a pre nekoliko godina kod nas su je sjajno su igrale Anica Dobra (u alternaciji sa Anitom Mančić) u režiji Jagoša Markoviću u Ateljeu 212 i Jasna Đuričić pre 20 godina u SNP Novi Sad u postavci Egona Savina. U eks-ju prostoru najpoznatija baronica Kasteli bila je Ena Begović, koja ju je odigrala i u filmu "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka.

Isidora Simijonović
foto: ATA images

U podeli je planirana i Vanja Nenadić kao sestra Angelika, kao i Peđa Bjelac, Milan Zarić i Milutin Milošević.

"Glembajevi" su jedno od najpoznatijih i najizvođenijih dramskih dela velikana jugoslovenske i hrvatske moderne književnosti.

Radnja drame zbiva se u domu zagrebačke porodice Glembaj pre više od jednog veka. Kad danas čitate ili gledate "Gospodu Glembajeve", čini se da su gotovo svi odnosi (društveni, lični i porodični) primenljivi na neku današnju bogatašku porodicu u Zagrebu ili u Beogradu.

Vanja Nenadić
foto: Zorana Jevtić

Iz BDP nisu želeli da komentarišu naša saznanja i poručili su da će tu vest objaviti na kraju godine na konferenciji za medije.

Krležina dramska trilogija "Glembajevi", nastala 1929. godine, uključuje tri drame - "U agoniji" (igra se u Teatru na Brdu trenutno, prim. aut.), "Gospodu Glembajeve" i "Ledu". Tri drame nadovezuju se na knjigu proze pod naslovom "Glembajevi", koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskog kruga. Radnja same drame "Gospoda Glembajevi" događa se letnje noći 1913. godine, a središnji dramski sukob uključuje oca Ignjata Glembaja i njegovog sina Leona, koji se, posle jedanaest godina lutanja po evropskim gradovima zbog majčine smrti i očeve ženidbe baronicom Šarlotom Kasteli, vratio u Zagreb. Drama se završava jednom od najpoznatijih scena hrvatske dramske književnosti, u kojoj Leon svoju maćehu i nekadašnju ljubavnicu baronicu Kasteli ubija makazama. Smatra se da je trilogija o Glembajevima jedno od najprevođenijih Krležinih dela u svetu. Čuveni lik igrala je i njegova supruga Bela Krleža.

Miroslav Krleža
foto: Printscreen Yt

Kod nas se danas igraju i Krležine drame "Vučjak" i "Pijana noć 1918".

Kurir.rs

Bonus video:

03:40

LJUBINKA KLARIĆ U BDP SPREMA NOVU ULOGU: Obožavam mlade glumce, i Tanja Bošković je bila divna prema meni (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track