PREMIJERA DIGITALNO RESTAURISANOG FILMA ZASEDA ZIVOJINA PAVLOVIĆA! Pantelić: I današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv
Foto: Jugoslovenska Kinoteka

Kinoteka

PREMIJERA DIGITALNO RESTAURISANOG FILMA ZASEDA ZIVOJINA PAVLOVIĆA! Pantelić: I današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv

Kultura -

Jugoslovenska kinoteka je digitalno restaurisala čuveni film Živojina Pavlovića "Zaseda" (1969), a novu kopiju će premijerno prikazati u okviru programa Sezona filmskih klasika, u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku programa Evropske unije Creative Europe MEDIA.

Klasik jugoslovenskog i srpskog crnog talasa moći će da se vidi na besplatnoj projekciji u sali "Makavejev" 28. decembra u 20 sati i od 21 sat na Jutjub kanalu Kinoteke.

"Ovo je treći put da Jugoslovenska kinoteka učestvuje u programu Evropske asocijacije filmskih arhiva. Do sada se evropska publika upoznala i sa filmovima Koste Novakovića Grešnica bez greha i Klakson Kokana Rakonjca, u prethodnim izdanjima ovog projekta“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteka.

Jugoslav Pantelić
foto: Promo

Za svoje ovogodišnje učešće u ovom značajnom evropskom projektu Jugoslovenska kinoteka je odabrala ostvarenje koje je intimno bilo najdraži Pavlovićev film, jer prikazuje vreme njegove rane mladosti, a današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv iz više aspekata - estetskih, žanrovskih, ideološko-političkih.

„U filmu Zaseda, na vrlo ubedljiv i skladan način, ukrštaju se opsesivne teme opusa Žike Pavlovića. Kroz svoj prepoznatljiv stil, pretežno sačinjen od kompleksnih dugih kadrova, reditelj se sa lakoćom kreće između društvenog i političkog, sa jedne, i ličnog i psihološkog plana, sa druge strane.“, poručuje direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Živojin Pavlović
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Glavni junak, mladi idealista Ive, u izvanrednom tumačenju Ivice Vidovića, oduševljeno učestvuje u obnovi zemlje posle Drugog svetskog rata. U želji da služi revoluciji uključuje se u bezbednosnu službu Ozna. Međutim, ubrzo uviđa mahinacije karijerista i konformista, te postaje razočaran i ogorčen.

U glumačkoj ekipi bili su Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba. Film je snimio Milorad Jakšić-Fanđo, a montirala Olga Skrigin, u produkciji „Centar filma“ iz Beograda.

Na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli „Zasedu“ su napali partijski filmski kritičari, tako da nije ušla u bioskope, mada nije zvanično zabranjena. Film je na festivalu u Veneciji 1970. godine dobio diplomu CIDALC, a na prvom Festu, 1971. prikazan u programu „Konfrontacije“, u selekciji Dušana Makavejeva.

Živojin Pavlović
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Premijera digitalno restaurisane „Zasede“ održava se 28. decembra, na datum kada je 1895. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu.

Time se zaokružuje program posvećen Žiki Pavloviću, povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti velikog reditelja. Jugoslovenska kinoteka je ove jeseni priredila veliku retrospektivu Pavlovićevih filmova i objavila monografiju o njegovom stvaralaštvu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:07

Trejler Strelac Nenad Jezdić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track