POZNATI FILMOVI KOJI ULAZE U TRKU ZA OSKARA: Na listi najboljih NEMA SRBIJE, a evo ko je sve NA KORAK DO NAJPRESTIŽNIJE NAGRADE
Foto: Reuters

loše vesti

POZNATI FILMOVI KOJI ULAZE U TRKU ZA OSKARA: Na listi najboljih NEMA SRBIJE, a evo ko je sve NA KORAK DO NAJPRESTIŽNIJE NAGRADE

Kultura -

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je sinoć prvu, skraćenu listu od 15 filmova koji ce ući u trku za nominaciju za nagardu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film.

Zanimljiva lista Biografska drama danske kinematografije "Obećana zemlja" (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu Oskar, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. Film će se od maja meseca naći na repertoaru domaćih bisokopa.

Savršeni dan
Savršeni danfoto: MCF MegaComFilm

Najgledaniji naslov ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, japansko ostvarenje "Savršeni dani" (Perfect Days) reditelja Vima Vendersa sada se našao u trci za nominaciju za najpoznatiju filmsku nagradu. Svetska premijera održana je na festivalu u Kanu, a za najboljeg glumca proglašen je Kodži Jakušo, galvni akter Vendersove drame. Smeštena u glavnom gradu Japana, priča prati Hirjama, čoveka potpuno zadovoljnog svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma struktuirane svakodnevne rutine, Hirjama uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

Zona interesa
Zona interesafoto: MCF MegaComFilm

U nominacijama našla su se i ostavrenja "Zona interesa" (Zone of Interest) Velike britanije, o komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji je zajedno sa svojom ženom Hedvigom nadomak logora nastojao da stvori život iz snova, kao i finski film "Opalo lišće" (Fallen Leaves) nagrađivanog reditelja Akija Kaurismakija.

Ja, kapetan
Ja, kapetanfoto: MCF MegaComFilm

Iz francuske stiže naslov "Strast Dodena Bufana" (The Taste of Things), a italijanski "Ja, Kapetan" (Io Capitano) uvaženog reditelja Matea Garonea kao savremena Odiseja o migrantima, kao i meksički "Totem" (Totem) takođe iščekuje još jedan krug za nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu.

Kompletnu listu čine filmovi iz sledećih zemalja:

  1. Armenia - "Amerikatsi"
  2. Butan - "The Monk and the Gun"
  3. Danska - "The Promised Land"
  4. Finska - "Fallen Leaves"
  5. Francuska - "The Taste of Things"
  6. Nemačka - "The Teachers’ Lounge"
  7. Island - "Godland"
  8. Italija - "Io Capitano"
  9. Japan - "Perfect Days"
  10. Meksiko - "Totem"
  11. Maroko - "The Mother of All Lies"
  12. Španija - "Society of the Snow"
  13. Tunis - "Four Daughters"
  14. Ukrajina - "20 Days in Mariupol"
  15. Velika Britanija - "The Zone of Interest"

Šta je sa srpskim kandidatom?

Što se bore misli moje
Što se bore misli mojefoto: Promo

Nažalost, srpski kandidat nije uspeo da se plasira u prvu preliminarnu listu. Naš kandidat bio je film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića. Kako je Kurir saznao imao je 11 glasova od selekcione komisije, dok je film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića osvojio deset glasova.

Najavljen kao istorijski triler, film "Što se bore misli moje" o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Oskar
foto: EPA Caroline Brehman

Nominacije za nagradu Oskar zvanično će biti objavljene u utorak, 23. januara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:04

Dragan Mićanović o ulozi kneza Mihaila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track