TABAŠEVIĆ SE POVUKAO IZ TRKE ZA VITALOVU NAGRADU: Književnik odbio da učestvuje, a ovo je razlog
Foto: Laguna

Neočekivano

TABAŠEVIĆ SE POVUKAO IZ TRKE ZA VITALOVU NAGRADU: Književnik odbio da učestvuje, a ovo je razlog

Kultura -

Na konkurs kompanije za književno priznanje Zlatni suncokret, koja se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, pristiglo je preko 150 naslova objavljenih 2023. godine, a uži izbor ušlo je 20. Žiri, u sastavu Milica Vučković, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), nakon razmatranja pristiglih naslova na sednici održanoj 9. januara odabrao je najbolje iz prošlogodišnje produkcije.

Milica Vučković
foto: ATA images

U užem izboru za Vitalovu nagradu našli su se romani "Aperkat" Maje Iskre, "Večeras padaš sam" Vladana Krečkovića, "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, "Pakrac" Vladana Matijevića, kao i "Noćne reči" Vladimira Tabaševića, koji se povukao iz takmičenja. Kurir vam prenosi u celosti njegovo obrazloženje:

Vladimir Tabašević
foto: ATA images

- Poštovani članovi i članice žirija, Vladimire, Dragane, cenjena Milice, uprkos relativno laskavoj činjenici da ste moj roman "Noćne reči" prepoznali kao vredan daljeg razmatranja za književno priznanje o kojem vam je pripalo da odlučujete, ljubazno vas molim da navedenu knjigu izuzmete iz daljeg prosuđivanja njenih književno-estetskih vrednosti. Neka ovaj "uži izbor" u koji je roman uvršten zahvaljujući vašim grupnim moćima kritičkog suđenja o literaturi bude dovoljna i jedina pohvala mom radu s vaše strane. Razlog za ovu odluku je do tančina opisan upravo u "Noćnim rečima", pa vama koji ste ga čitali nije neophodno da obrazlažem o čemu je reč. Za širu javnost, kojoj nije dato da zna razloge za ovaj moj gest, prilažem kratko obrazloženje.

Milica Vučković
foto: ATA images

Naime, sticajem neobičnih okolnosti koje krase našu savremenu (para)književnosti, udeo u odlučivanju o kvalitetu mog romana povodom Vitalove nagrade ima zapažena slikarka i spisateljica Milica Vučković, "intelektualna" junakinja naših dana, koja je poslužila kao inspiracija za jednu, ne baš preterano sklonu etici, "heroinu" moje knjige. No, moje doživljaje drugih i etiku moramo ostaviti po strani, iako nam baš etika može pomoći da nađemo odgovor na pitanje šta dotičnu kvalifikuje da sudi o savremenoj književnosti. Ali književnu estetiku i sud o njoj zato - ne smemo zanemariti.

Knjiga, Vladimir Tabašević
foto: Promo

Odsustvo te važne sposobnosti i mere tog odsustva kod pomenute članice poznajem neposredno i sasvim pouzdano: iz tekstova i javnih nastupa najpre. Zbog toga molim da se razmatranje savremene srpske literature kojem je sklona Milica Vučković ne odnosi na moj roman ni u kom slučaju. Eventualna novčana nadoknada koju bih primio od ove nagrade legitimisala bi sa moje strane sve ono protiv čega se zdušno, srcem i literaturom, zalažem: nezajažljivost i odsustvo elementarnih skrupula. Hvala na razumevanju - navodi Tabašević, čiji je novi roman objavila "Laguna".

Muharem Bazdulj, Vladimir Tabašević, Nevidljiva družba, promocija knjige
foto: Marija Mladjen/ATAImages

Njegovo delo ostaje u trci za priznanje Beogradski pobednik, a već nekoliko godina bojkotuje Ninovu nagradu, čiji je jedan od najmlađih dobitnika. Najuži izbor kandidata biće saopšten do kraja januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena tokom februara u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track