"ŽELJA MI JE DA SE ŽENE OSNAŽE DA PRIJAVLJUJU NASILJE" Kultni komad posle Brodveja u Beogradu: Maša Dakić u Bitefu nakon 10 godina
Foto: Marko Krunić

PRETPREMIJERA HUMANITARNOG KARAKTERA

"ŽELJA MI JE DA SE ŽENE OSNAŽE DA PRIJAVLJUJU NASILJE" Kultni komad posle Brodveja u Beogradu: Maša Dakić u Bitefu nakon 10 godina

Kultura -

Predstava "Prima Facie" direktno sa Brodveja dolazi u Bitef teatar 26. februara. U režiji nagrađivane rediteljke Anje Suše, ovaj komad u Srbiju donosi važnu temu - seksualno zlostavljanje. Glavna glumica u ovoj monodrami je Maša Dakić, koja u prethodnih 10 godina nije igrala pred beogradskom publikom.

Prima Facie, Maša Dakić
foto: Marko Krunić

- Na predstavi radim već dve godine. I ono što ovu predstavu, po mom mišljenju, čini nesvakidišnjom i specifičnom jeste to što se o toj temi govori iz perspektive advokata. Moja lična želja za ovu predstavu je da se žene osnaže da svaki vid seksualnog zlostavljanja prijave. Nije važno čak ni kakav će biti ishod, već da se to prijavljuje da bi se zaista osetio vulkan tog problema - rekla je Maša na konferenciji za medije.

Koreograf Damjan Krecojević otkrio je i koliko je važna Anja Suša bila za ovaj projekat, ali i da je Maša bila jako zahtevna u radu na njemu.

Prima Facie, Maša Dakić
foto: Marko Krunić

- Maša je istakla da Anja mora da radi ovaj projekat i niko drugi osim Anje, što njoj uopšte nije bilo jasno, s obzirom da je ova predstava vrlo komecijalna, a da Anja beži od svega što je komercijalno, i da ovo nimalo ne liči na njen rediteljski rukopis. Bilo je teško pretvoriti ovaj tekst u predstavu. Maši, koja je i autor i producent, nije bilo lako da shvati da treba da postane samo glumica i to u rukama Anje Suše.

U Beogradu svoju premijeru "Prima Facie" doživeće 26. januara, dok će samo dan ranije biti održana pretpremijera humanitarnog karaktera. Sav novac koji se prikupi od predstave biće uplaćen na račun Viktimološkog društva Srbije. Osim tih datuma, predstavu ćete moći da pogledate u Bitef teatru isključivo tokom februara (7, 8, 18, 23, 27. i 28. februara), nakon čega će se igrati u drugim gradovima Srbije.

1 / 15 Foto: Marko Krunić

Predstava je rađena po komadu Suzi Miler, koja je i sama bila advokatica, usmerena na ljudska i dečija prava. “Prima Facie” direktNo pogađa u metu i alarmantno je precizna i podseća na jedan važan aspekt koji se često zanemaruje, a to je kako se žrtva zlostavljanja oseća kada jednom prijavi zločin. Premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema. Komad je nagrađen Toni i Oliver nagradama na Brodveju i Vest Endu i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: U Njujorku i Londonu.

(Kurir.rs/A.G)

Bonus video:

02:42

PREDSTAVA BOLEST MLADOSTI U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track