"NE ZNA SE KO JE KOGA DRŽAO" Poslednje pojavljivanje Žarka Lauševića rasplakalo sve, Božović nije krio suze, A OVO NISTE VIDELI
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

dok mi živimo, živeće i on u nama

"NE ZNA SE KO JE KOGA DRŽAO" Poslednje pojavljivanje Žarka Lauševića rasplakalo sve, Božović nije krio suze, A OVO NISTE VIDELI

Kultura -

Na Bogojavljanje 1960. godine na Cetinju rođen je bard domaćeg glumišta Žarko Laušević. O njegovom životu i nesreći koja nas je zadesila ispričane su brojne priče, a čini se kao o njemu nikada ništa saznali nismo.

Žarko Laušević
foto: ATAImages

Legendarni Žare, svakom ulogom plenio je na sceni i pred kamerom, a svojim talentom upisao se u istoriju domaće kinematorafije.

Neverovatna karijera

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos".

Petar Božović
foto: Contrast Studios

Brzo nakon toga oživeo je lik Šilje u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su "Šmeker“ (1985), "Oficir s ružom" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu“ (1989), "Original falsifikata" (1991), "Bolje od bekstva“ (1993), "Nož" (1999)...

Poslednji poklon

Poslednji put publici se poklonio 10. oktobra prošle godine na premijeri filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u Beogradu. U tom momentu, njegovo zdravstveno stanje bilo je ozbiljno narušeno, a on je insitirao da se pokloni publici, sluteći da će mu to biti poslednji poklon.

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Laušević nije prošetao crvenim tepihom, već se publici poklonio posle projekcije.

Insistirao je da dođe

Kako je Kurir tada saznao, produkcija ovog ostvarenja nije insistirala na njegovom pojavljivanju na premijeri, imajući u obzir njegovo narušeno zdravstveno stanje i da je malo pre toga bio na bolničkom lečenju.

Heroji Halijarda, Premijera filma
foto: Damir Dervišagić

Međutim, glumac je poručio da će doći na poklon i da je za ovu priliku kupio novo odelo. Njegovo prisustvo izazvalo je ovacije prisutnih, a zajedno sa ekipom pozdravljen je desetominutnim aplauzom.

Scena koja nas je sve rasplakala

Bio je dočekan od strane reditelja Bajića ali i glumca Petra Božovića koji je Lauševića uhvatio za ruku, čvrsto stegao, a potom i poljubio.

02:17

Završena premijera Heroji Halijarda

Žarko Laušević dobio je ogroman aplauz i ovacije koje su trajale nekoliko minuta, a na ovu emotivnu i dirljivu scenu niko nije ostao ravnodušan.

Božović nije krio suze

Petar Božović, koji je godinama bio blizak prijatelj Lauševića, za Kurir kaže da nema utisak da njegovog kolege više nema.

- Desilo mi se nedavno da gledam TV i vidim njega. Najava za neki film. Zaboravio sam da je otišao. Verovatno će to tako i biti, dok mi živimo, živeće i on u nama - kaže Božović.

U razgovoru za Kurir nedugo nakon smrti Žarka Lauševića, Petar Božović sa suzom u oku prisetio se pokojnog prijatelja.

Petar Božović, Žarko Laušević
foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Žarko. Eh. On je bio deo mog života. Počeo je kao moj sin, a nekako je i završio kao moj sin. Prvu ulogu koju je igrao bila je drama "M. V." u režiji Mila Đukanovića, u selu Godinje. Dolazi i odlazi kao neka sudbina - rekao je Božović za Kurir i osvrnuo se na detalj koji nismo videli.

Bili smo svedoci vašeg susreta na premijeri filma "Heroji Halijarda", primetio je u ranijem intervju novinar Kurira, a Božovića su preplavile emocije.

Petar Božović, Žarko Laušević
foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Eto vidiš, opet smo bili otac i sin. Bio je radostan što je došao i uspeo sebe da prevaziđe. Držali smo se toliko čvrsto na sceni da su mi posle neki rekli: "Jao, dobro je što si ga držao". Odgovorio sam: "Ne zna se ko je koga držao." Ja sam čovek, sa svojim fizičkim nedostacima, kolena, kukovi i te stvari. Drago mi je što smo se na neki način tako oprostili. Život je bio pun svega, a tako se i završio - prisetio se Božović za Kurir.

Ispraćaj dostojan velikana

Žarko Laušević, kremacija
foto: Zorana Jevtić

Žarko Laušević preminuo je svega mesec dana nakon premijere 15. decembra u Beogradu. Ispraćaj za kremaciju organizovan je nekoliko dana kasnije a okupio je stotine ljudi koji su došli da se ovoga puta oni poklone legendarnom Laušu.

Emotivne scene iz kapele, dirnule su ljude širom zemlje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:40

Žarko Laušević svira gitaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track