DOLAZI MI U KUĆU, SEČE KOLAČ, NEMOGUĆE DA JE ON Kako je Laušević prepoznao čoveka zbog čijih pretnji je KUPIO PIŠTOLJ "Jesi ti?"
Foto: Dragana Udovičić

DOLAZI MI U KUĆU, SEČE KOLAČ, NEMOGUĆE DA JE ON Kako je Laušević prepoznao čoveka zbog čijih pretnji je KUPIO PIŠTOLJ "Jesi ti?"

Kultura -

DOLAZI MI U KUĆU, SEČE KOLAČ, NEMOGUĆE DA JE ON Kako je Laušević prepoznao čoveka zbog čijih pretnji je KUPIO PIŠTOLJ: "Jesi ti?"

Na današnji dan omiljeni glumac Žarko Laušević proslavio bi 64. rođendan. Bard domaćeg glumišta zauvek nas je napustio u novembru prošle godine, a za sobom je ostavio tugu koja ne jenjava.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Umetnik sa blistavom karijerom, govorilo se za Lauša u mladim danima. I tako je i bilo. Žarko je svakom rolom i transformacijom osvajao srca publike i bivao nagrađivan ovacijama.

U prevrtljivim vremenima iz 80-ih u 90-te Laušević je važio za jednog od najboljih jugoslavenskih glumaca. Zadnjeg dana jula 1993. godine život mu se okrenuo na glavu.

žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

U Podgorici je ubio dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Na suđenju je utvrđeno prekoračenje nužne obrane. Zatvor, prijetnje krvnom osvetom, sloboda, beg u Ameriku i preživljavanje na crno, bez legalnog statusa, nova presuda, a epilog znamo svi...

Kako je sve počelo?

Upad na predstavu "Sveti Sava“ 31. maja 1990. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u mnogome je promenio život Žarka Lauševića.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/Youtube

Neodigrana predstava Zeničkog pozorišta po tekstu Siniše Kovačevića izazvala je trzavice među grupom političara.

Posle te predstave ništa više nije bilo isto. Nije bio isti ni Siniša Kovačević, ni glumac Žarko Laušević - koji je zbog pretnji smrću tih dana odlučio da nabavi pištolj, a ostatak tragedije je poznat.

Početak sudbine

Glumac je ovaj događaj u svojoj knjizi početak svoje sudbine. Predstava je bila kontroverzna, jer Sveti Sava pre monaškog života vodi ljubav, Žarko je igrao naslovnu ulogu. Na predstavu je upao Šešelj i raspop koji su je prekinuli, drali se, svađali, a Laušević ih je smirivao...

predstava Sveti Sava
foto: Printskrin / You Tube/ hakigor

- Molim Vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave. Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića ili bilo kog drugog učesnika ovde - bezuspešno je pokušavao glumac da smiri masu ljudi koji su vikali.

Njih pedesetak provociralo je iz mraka sa galerije JDP-a, glumce na sceni. Iako nisu odgledali predstavu, smatrali su da ona vređa lik Svetog Save. Urlici, psovke, pozivi na linč bili su neizdrživi, glumci su bili u šoku i neverici, a mnogima su krenule suze.

predstava Sveti Sava
foto: Printskrin / You Tube/ hakigor

Nakon predstave kupio je pištolj po savetu policije.

- Da nije bilo te noći, ne bih dobijao pretnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u “Bojanu Stupici”, dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi - opisao je početak svoje tragedije.

Predstava “Sveti Sava” više nije igrana.

Na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu o druženju sa Lauševićem govorio je i Svetozar Cvetković.

komemoracija, Žarko Laušević, Svetozar Cvetković
foto: Zorana Jevtić

On je tada ispričao epilog ove priče o prekinutoj predstavi, koji se odigrao godinama kasnije u Americi.

- Kad smo igrali predstavu "Mizeri", Žarko nam ljubazno ponudi da igramo u Njujorku i da će on sve da nam organizuje. Bio je veseo i umoran od posla.

"Anica Dobra spava kod Beke a ti ćeš u Crkvi" kaže Žare.

Kako ja u crkvi?

Stižemo u staru crkvu, mali sobičak, a ja ga zamolim da ne budem tu. Smeška mi se Žare i kaže da ćemo da tražimo drugi smeštaj, ali da moramo sačekamo paroha i zahvalimo mu se. Paroh stiže sa džoginga, Žarko mu se zahvaljuje.

Žarko će onda:

Žarko Laušević
foto: Printscreen/YouTube

"Video si ovog paroha? Znaš, ja noću ne spavam, pišem. Onda nekad kopam po tim događajima i godinama. Gledam iznova i iznova te snimke iz svoje prošlosti. Ne znam po koji put gledam prekid predstave "Sveti Sava" u JDP. Gledam tu ujudrmu nacionalista i ove naše što smiruju buru, one nesretne glumce koji ne znaju šta ih je snašlo. U jednom trenu među svim tim ludacima, koji urlaju da smo izdali Srbiju i Svetog Savu vidim poznato lice. Vidim ovog paroha. Godinama mlađeg. Mislim možda samo liči na njega"

Ne verujem šta slušam, ni ja, ni Anica, a Žarko nastavlja:

"Ujutru se spakujem i dođem u crkvu. Mislim se taj čovek mi dolazi u kuću, seče mi kolač. Nemoguće da je to on".

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Eto pojavljuje se on, rekoh da pitam:

"Video sam noćas na snimku prekida moje predstave.." i ne stigoh da završim:

"E, da. Tamo sam bio i ja" oglasi se on.

"Znam da me ima na tom snimku".

Pitao sam ga: "Vi ste bili sa ljudima koji su pozivali na moju smrt? Pored Šešelja koji je mlatio pištoljem?"

Samo mi je odgovorio: "A šta sam ja znao Žarko? Mlado ludo."

Žarko Laušević
foto: ATAImages

"Vi mi dolazite u kuću, sečete kolač, a ja sam zbog tog događaja počeo da nosim pištolj..."

Rana je noć na Menhentnu, Anica, Žarko i ja više ni ne tražimo gde ćemo da spavamo. San nam nije neophodan - ispričao je Cvetković.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:24

Potresne scene na poslednjem ispraćaju Žarka Lauševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track