"IZGUBILA SAM ODANOG PRIJATELJA" Vida Ognjenović o Eriću: U "Seobama" je igrao čitav ansambl, jer nije bilo novca za statiste
Foto: ATA images

Sećanje

"IZGUBILA SAM ODANOG PRIJATELJA" Vida Ognjenović o Eriću: U "Seobama" je igrao čitav ansambl, jer nije bilo novca za statiste

Kultura -

Kompozitor Zoran Erić preminuo je u subotu u 74. godini, saopštili su iz festivala Bemus. Srpski umetnik je rođen 1950. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU), u klasi Stanojla Rajičića. Usavršavao se kraće vreme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu Vitolda Lutoslavskog u Grožnjanu. Bio je šef Katedre za kompoziciju, prodekan FMU, potom prorektor, a zatim i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Izvođen u svetu

Njegov opus obuhvata dela različitih žanrova koja su izvođena u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji, a izvodili su ih ugledni domaći i inostrani ansambli - gudački orkestar "Dušan Skovran", Gudači Gildhola, Sveti Đorđe, Krajzler londonski gudači, Zagrebački solisti, 12 čelista Berlinske filharmonije, Kamerni orkestar Detroita, Gudački orkestar Kremlja, Camerata Serbica, Banatska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Collegium Musicum, Beogradska filharmonija i Irski kamerni orkestar.

Zoran Erić
foto: Printscreen/YouTube

U njegovom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Radio je muziku za filmove Ljubiše Samardžića, kao i za ostvarenja "Ubistvo s predumišljajem" i "Stršljen", a sarađivao je s našim najistaknutijim pozorišnim stvaraocima: Sonjom Vukićević, Gorčinom Stojanovićem, Nikitom Milivojevićem, Vidom Ognjenović, Nebojšom Bradićem, Ivanom Vujić, Milanom Karadžićem, Harisom Pašovićem, Dejanom Mijačom, Borom Draškovićem, Egonom Savinom i drugima.

Nikita Milivojević
foto: ATA images

- Duboko sam ožalošćena. Izgubila sam velikog i odanog prijatelja, vrhunskog saradnika i uzora u posvećenosti poslu koji radi. Mnogo mi je pomagao. Radili smo obimne, velike predstave i podele. Sećam se jednog događaja u Novom Sadu. U SNP smo radili "Seobe". Igrao je čitav tehnički ansambl građane i vojnike, jer nije bilo novca za statiste. Jednog dana neko je došao u pozorište. Čuje kako peva hor, a uveče se igra dramska predstava. To je Zoran Erić uvežbavao hor naše tehnike. Ništa mu nije bilo teško. Ugrađivao se u svaku predstavu, sedeo je u tonskoj kabini. Njegova improvizacija bila je inspirativna, radio je to zajedno s glumcima. Mnogo će mi nedostajati Zoran Erić - vrhunski majstor muzike, kompozitor i divan čovek - kaže za Kurir Vida Ognjenović, koju je tužna vest zatekla u Podgorici.

Komemoracija, Tanasije Uzunović, Vida Ognjenović
foto: Zorana Jevtić

Nagrade

Erić je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dve Zlatne mimoze za filmsku muziku, dve Sterijine nagrade za pozorišnu muziku i Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Jedini je od srpskih kompozitora koji je četvorostruki dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji - Mokranjčeve nagrade.

Vreme i mesto sahrane Zorana Erića biće naknadno saopšteni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track