DODELJENA NAGRADA BEOGRADSKI POBEDNIK ZA NAJBOLJI ROMAN: Šest autora borilo se za prestižno priznanje i NAGRADU OD 10.000 EVRA
Foto: Laguna

uspeh

DODELJENA NAGRADA BEOGRADSKI POBEDNIK ZA NAJBOLJI ROMAN: Šest autora borilo se za prestižno priznanje i NAGRADU OD 10.000 EVRA

Kultura -

U Biblioteci grada Beograda danas je proglašen dobitnik nagade "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2023. godini, koja je pripala Vladanu Matijeviću za roman "Pakrac".

Vladan Matijević
foto: Kurir

"Roman 'Pakrac' Vladana Matijevića izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta. Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Kritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka. Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda. Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka Prilično mrtvi i romanu Vrlo malo svetlosti", stoji u obrazloženju žirija.

Tesna borba

Za ovo prestižno pruiznanje borilo se šest autora, koji su bili u užem izboru: Stevan Vraneš "Devojačka soba" (Dokaz izdavaštvo), Filip Grbić "Kanon potištenog uma" (Vulkan), Maja Iskra "Aperkat" (Lom), Vladan Matijević "Pakrac" (Laguna), Vladimir Pištalo, "Pesma o tri sveta" (Agora) i Bojan Savić Ostojić "Vreme vode" (Kontrast izdavaštvo).

Vladan Matijević
foto: Kurir

Zanimljivo je da su se romani "Pakrac" Vladana Matijevića i "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, našla u najužem izboru i za Ninovu nagradu, koja će biti dodeljena u ponedeljak, 29. januara.

Vladimir Pištalo
foto: Kurir

Žiri je radio u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković.

Istorijat nagrade

Podsećamo, Bilioteka grada Beograda je ovu nagradu ustanovila 2021. godine. Dodeljuje se tradicionalno za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini.

Beogradski pobednik
foto: Promo

Priznanje, koje se sastoji od statue Beogradskog pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, biće uručeno Matijeviću u utorak, 30. januara, u Biblioteci grada Beograda.

Drago Kekanović
Drago Kekanovićfoto: Antonia Drezga

Prvi laureat bio je Drago Kekanović za roman "Privrženost" (SKD "Prosvjeta"), a tada je prvi favorit bila dobitnica Ninove nagrade Milena Marković s delom "Deca".

Goran Petrović
foto: ATA images

Prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu "Papir sa vodenim znakom".

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:15

OVA KNJIGA JE BILA ZABRANJENA JER SU SE LJUDI POSLE ČITANJA UBIJALI Da li znate šta je Verterov efekat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track